Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Talvivaaran kaisvostoimintaa vastustetaan Helsingissä

Talvivaaran kaisvostoimintaa vastustetaan Helsingissä

Luonnonsuojeluliiton ja Luonto-Liiton arvion mukaan kaivostoiminnan vastuullisuuteen ympäristönsuojelussa ei voida tällä hetkellä luottaa Suomessa. Asia on korjattava meneillään olevassa ympäristönsuojelulain uudistuksessa. Myös Talvivaaran kaivosyhtiön tulee osoittaa vastuullisuutensa ja tehdä investointipäätökset ympäristötuhojen korjaamiseksi.

Luonto-Liitto tiedottaa 9.3.2012

Luonnonsuojeluliitto välittää huolensa maanantaina 12.3. Talvivaara Kaivososakeyhtiö Oyj:n ylimääräiselle yhtiökokoukselle Helsingissä. Liitto ehdottaa yhtiökokoukselle, että ylimääräinen osakeanti käytetään ympäristönsuojelutoimenpiteisiin ja jo tapahtuneen haitan korjaamiseen. Luonnonsuojeluliitto pitää vastuuttomana, että Talvivaaran hallitus ehdottaa uuden pääoman sijoittamista muun muassa Talvivaaran kaivoksen (tytäryhtiönsä harjoittaman) toiminnan laajentamiseen ja energiainvestointeihin.

Luonnonsuojeluliiton ja Luonto-Liiton mielestä Talvivaaran esimerkki osoittaa ympäristönsuojelulain puutteellisuuden. Talvivaaran toiminta on aiheuttanut laajoja ympäristöhaittoja. Toiminnassa on myös poikettu ympäristöluvasta. Talvivaaran ympäristölupa on epäonnistunut, mikä osaltaan osoittaa, että sen pohjana oleva ympäristönsuojelulaki ei toimi. Muun muassa teollisuus ja Kuntaliitto ovat silti vaatineet ympäristölupaprosessien keventämistä entisestään.

”Talvivaarako on se ympäristönsuojelun lippulaiva, joka osoittaa, miten teollisuus haluaa jatkossa ympäristöasiat huomioida?” Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Jouni Nissinen kysyy. ”Ympäristönsuojelulain tulee huomioida teollisen toiminnan energiatehokkuus ja materiaalien säästö sekä turvata luonnon monimuotoisuus. Lakia on parannettava siten, että se auttaa myös Suomeen ajautuneen kaivosbuumin ympäristövaikutusten hoidossa. Siksi lakia on tiukennettava”, Nissinen jatkaa.

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto järjestävät maanantaina 12.3. klo 9.00-10.00 mielenilmauksen Helsingin Katajanokalla Talvivaaran yhtiökokouksen edustalla (os. Scandic Marina Congress Center, Katajanokanlaituri 6). Paikalla on myös muita ympäristöryhmiä. Yhtiökokous alkaa klo 10.00.

Suomen luonnonsuojeluliitto on tehnyt vireillepanon Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Talvivaara Sotkamo Oy:n toiminnan keskeyttämisestä, kunnes sen ympäristöongelmat on saatu ratkaistua. Liitto katsoo, että toiminnan keskeyttämiselle on ympäristönsuojelulain 86 § mukaiset perusteet.

Luonnonsuojeluliitto on huolissaan laajemminkin Suomea vallanneesta kaivosbuumista. Liitto on aloittanut varainkeruun kaivosten ympäristövaikutuksia koskevaan kampanjatyöhön.

Lisätietoja:
- Suojelupäällikkö Jouni Nissinen (Suomen luonnonsuojeluliitto), puh. 040-8281881
- Pääsihteeri Leo Stranius (Luonto-Liitto), puh. 040-7547371

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,