Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Talviseuranta kutsuu luonnossa liikkujat havainnoimaan muuttuvaa talvea

Talviseuranta kutsuu luonnossa liikkujat havainnoimaan muuttuvaa talvea

Luonto-Liiton ja Suomen ympäristökeskuksen Talviseuranta on käynnistynyt. Talviseurannan ideana on kannustaa luonnossa liikkujia havainnoimaan talvista luontoa ja siinä tapahtuvia muutoksia sekä kirjaamaan havaintojaan kansalaishavaintojärjestelmään.
Talviseuranta kutsuu luonnossa liikkujat havainnoimaan muuttuvaa talvea

Mustarastas talvehtii yhä useammin Suomessa. Kuva: Antti Salovaara

Havaintoja kerätään muun muassa lumipeitteen paksuudesta, maan ja vesialueiden jäätymisestä, lumen vesiarvosta, talviaikaan aktiivisista nisäkäs- ja lintulajeista sekä jäiden sulamisesta.

Kaikki ilmoitetut havainnot kerätään tutkimuskäyttöön. Talviseurannassa kansalaiset voivat olla mukana tuottamassa arvokasta viranomaistietoa täydentävää tutkimusaineistoa, jonka avulla voidaan esimerkiksi ennustaa tulvariskejä ja tutkia pitkän aikavälin muutoksia Suomen talvissa.

”Talvi muuttuu ilmastonmuutoksen seurauksena. Tulevaisuuden talvet ovat aiempaa loskaisempia ja Etelä-Suomessa jopa lumettomia. Talvisen luonnon havainnointi auttaa rakentamaan tietoisuutta siitä, miten ilmastonmuutos näkyy meillä Suomessa”, ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green Luonto-Liitosta sanoo.

Tänä syksynä ensilumi on jo satanut suurimpaan osaan maata, ja ensimmäiset Talviseurannan havainnot on jo raportoitu. Lumen ja jään muutoksia seurataan aina jäiden ja lumien sulamiseen saakka ensi vuoden kevääseen.

Kaikki Talviseurannan nettisivuilta löytyvä materiaali on vapaasti hyödynnettävissä myös opetuskäyttöön. Koulut ja päiväkodit voivat myös tilata tutkimusvälineistöä lumipunnituksiin, joilla mitataan lumen vesiarvoa.

Luonto-Liitto ja Suomen ympäristökeskus järjestävät Talviseurannan yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon, Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ja Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa.

Lisätietoja:

Talviseurannan nettisivut: www.talviseuranta.fi