Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Talviseuranta kutsuu havainnoimaan muuttuvaa talvea

Talviseuranta kutsuu havainnoimaan muuttuvaa talvea

Luonto-Liitto ja Suomen ympäristökeskus järjestävät Talviseuranta-kampanjan, jolla kannustetaan kaikkia luonnossa liikkujia kirjaamaan talviseen luontoon liittyviä havaintojaan kansalaishavaintojärjestelmään. Havainnot täydentävät viranomaisten seurantatietoja ja tarkentavat kuvaa talvien muuttumisesta ilmaston lämmetessä.

”Laajempi ja syvällisempi ilmastotietoisuus on tarpeen, jotta ilmastonmuutoksen torjunnan ja sopeutumisen kannalta välttämättömät yhteiskunnalliset muutokset saadaan toteutettua ripeästi. Ilmastonmuutoksen seurauksena arktiset alueet lämpenevät suhteellisesti eniten, ja muutokset ovat jo nyt havaittavissa talvissamme”, ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green Luonto-Liitosta sanoo.

Havaintoja kerätään muun muassa lumen syvyydestä ja lumikuormasta, jäätymisestä ja jäiden sulamisesta sekä kymmenestä talvella aktiivisista eläinlajista. Lumen ja jään muutoksia seurataan alkutalvesta aina jäiden ja lumien sulamiseen saakka.

Tavoitteena on lisätä ilmastotietoisuutta sekä innostaa ihmisiä tutustumaan talviseen luontoon ja olemaan mukana tärkeässä tutkimustyössä. Talviseuranta on tarkoitettu kaikille luonnosta kiinnostuneille ikään katsomatta.

Koulut voivat halutessaan tilata tutkimusvälineistöä lumipunnituksiin sekä muuta materiaalia opetuksen tueksi. Suunnitteilla on myös Talviseuranta-retkiä. Kampanjan painopiste on tänä vuonna Uudellamaalla, mutta havainnot kaikkialta Suomesta ovat tervetulleita.

Luonto-Liitto ja Suomen ympäristökeskus järjestävät Talviseurannan yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon, Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ja Protect Our winters Suomen sekä Ehjä ry:n kanssa.

Lisätiedot:

Talviseurannan nettisivut: www.talviseuranta.fi
Havaintojen ilmoittaminen: www.kansalaishavainnot.fi/talviseuranta

Malva Green, ympäristökasvatuspäällikkö, Luonto-Liitto
Puh. 044 045 8898
malva.green(at)luontoliitto.fi

Kirsikka Heinilä, tutkija, Suomen ympäristökeskus (Lumen ja jään havainnot)
Puh. 040 014 8610
kansalaishavainnot(at)ymparisto.fi

24.11.2016

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,