Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Talousarvioesitys vie verotusta ympäristöystävällisempään suuntaan

Talousarvioesitys vie verotusta ympäristöystävällisempään suuntaan

Valtiovarainministeriön tänään julkistamassa vuoden 2011 talousarvioesityksessä otetaan Luonto-Liiton mielestä askelia oikeaan suuntaan. Liikenteen puolella riittää kuitenkin parannettavaa.

Luonto-Liitto tiedottaa 30.7.2010

”Fossiilisten polttoaineiden, kuten kivihiilen, öljyn ja maakaasun verotusta kiristetään. Myös turpeen vero otetaan käyttöön. Nyt olisi aika nostaa myös bensiiniveroa sekä lopettaa turpeen energiakäytön erityiskohtelu kokonaan”, kommentoi Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius

”Edelleen kohtuuttoman suuri osa liikenneinvestoinneista laitetaan yksityisautoilun edistämiseen. Esimerkiksi suurten kaupunkien joukkoliikenteen tukemiseen ja rataverkon kunnossapitoon jää vain murusia. Sen sijaan yksityisteiden ja lentokenttien ylläpitoon osoitetaan turhaan miljoonia euroja”, Stranius valittelee.

Myös makeisvero on tulossa käyttöön. Tämä on terveyden edistämisen lisäksi myös ympäristön kannalta hyvä asia. Turha makeisten kulutus vähenee. Jatkossa kaikkien elintarvikkeiden arvonlisävero voitaisiin porrastaa ympäristövaikutuksten mukaan.

Vaikka vauhti on hidas ja muutokset toistaiseksi maltillisia, on suunta oikea.

”Ekologisiin vaikutuksiin perustuva verotus kuuluu vähähiilisyyttä kohti kulkevalle yhteiskunnalle. Talousarviossa lähdetään siitä, että likaisella tavalla tuotetun energian hintaa nostetaan ja uusiutuvien energialähteiden tuotantoa edistetään. Ehdotukseen liittyvistä epäkohdista huolimatta budjetista täytyy antaa positiivista tunnustusta”, Stranus jatkaa.

Lisätietoja:
- Pääsihteeri Leo Stranius, puh. 040-754 7371