Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tšernobyl-päivänä mielenosoittajat muistuttavat ydinvoiman riskeistä

Tšernobyl-päivänä mielenosoittajat muistuttavat ydinvoiman riskeistä

Järjestäjät odottavat tuhansia ihmisiä ydinvoiman vastaiseen mielenosoitukseen Helsingin Rautatientorille tänään tiistaina kello 17. Tšernobylin onnettomuuden 25-vuotispäivän mielenosoituksessa muistutetaan, että ydinvoiman elinkaaren aikaiset riskit ovat liian suuret.

Luonto-Liitto tiedottaa 26.4.2011

"Kuukausi sitten tapahtunut Fukushiman ydinvoimaonnettomuus on jälleen esimerkki siitä, miten mahdoton muuttuu mahdolliseksi. Myös Suomen ydinvoimaloissa jäähdytys- ja varasähköjärjestelmät voivat pettää, jolloin seurauksena on Fukushimaa muistuttava onnettomuus. Siksi on tärkeää, että ydinvoiman riskeistä keskustellaan jälleen julkisuudessa", sanoo Jehki Härkönen Greenpeacesta.

"Ydinvoimassa on riskejä koko elinkaaren ajan uraanikaivoksista alkaen. Ydinvoimalat synnyttävät myös maailman vaarallisinta jätettä, joka vaatii jäähdyttämistä vuosien ajan. Koska ydinjätettä ei vieläkään osata loppusijoittaa turvallisesti missään päin maailmaa, on eettisesti täysin kestämätöntä rakentaa laitoksia, jotka tuottaisivat sitä yhä lisää", huomauttaa Jouni Nissinen Luonnonsuojeluliitosta.

"Ydinvoimalla ja ydinaseilla on kiistämätön suhde. On huolestuttavaa, että mm. LähiIdässä niin monen valtion tiedetään kehittävän ydinvoimaa. Me emme halua ydinasemateriaalituotannon lisäämistä. Siksi suhdetta ydinvoimaan ja sen turvallisuuteen on tarkasteltava myös ydinaseiden leviämisriskin näkökulmasta", muistuttaa Laura Lodenius Rauhanliitosta.

Mielenosoituksen järjestävät Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace, Rauhanliitto, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Naiset rauhan puolesta ja Edelleen ei ydinvoimaa -kansalaisliike.

Järjestöt vaativat uudelta eduskunnalta ja hallitukselta sitä, että uusia ydinvoimalalupia ei anneta eikä kahta jo myönteisen periaatepäätöksen saanutta ydinvoimalaa rakenneta. ”Tämä vaatii uudelta maan johdolta voimakkaasti edeltäjäänsä aktiivisempaa energiatehokkuuden edistämistä ja uusiutuvien energiamuotojen pientuotannon sallimista", toteaa Olli-Pekka Haavisto Maan ystävistä.

Lisätietoa:

Tapahtumasta:

Minna Sumelius, tapahtumakoordinaattori, Suomen luonnonsuojeluliitto, 045 237 3907

Tapahtuman taustoista ja ydinvoiman ongelmista:

Jehki Härkönen, energiavastaava, Greenpeace, 040 197 2620
Jouni Nissinen, ympäristönsuojelupäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto, 040 828 1881
Laura Lodenius, toiminnanjohtaja, Rauhanliitto, 040 717 7762
Leo Stranius, pääsihteeri, Luonto-Liitto, 040 754 7371