Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Suurmielenosoitus sekä 200 000 allekirjoittajan vetoomus vaativat Suomea kieltämään turkistarhauksen

Myös maailman suurin eläinoikeusjärjestö PETA liittyy tavoittelemaan turkistarhatonta Suomea

Tiedote 15.5.2015 (Animalia, Animal Eco, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Oikeutta eläimille, Sey Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, Vasemmistonuoret, Vegaaniliitto, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto, Loomus ja Loomade Nimel)

Suomen uutta eduskuntaa herätellään torstaina 21.5., kun Animalia, Animal Eco, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Oikeutta eläimille, Sey Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, Vasemmistonuoret, Vegaaniliitto ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto sekä virolaiset järjestöt Loomus ja Loomade Nimel järjestävät kansainvälisen suurmielenosoituksen turkistarhauksen lakkauttamiseksi Suomessa.

Mielenosoituksen yhteydessä järjestöt toimittavat Suomen uudelle eduskunnalle noin 200 000 allekirjoittajan vetoomuksen. Myös maailman suurin eläinoikeusjärjestö PETA on liittynyt mukaan vetoomukseen sekä tavoitteeseen turkistarhauksen lakkauttamiseksi. Vetoomus vaatii päättäjiä kieltämään kaikkien eläinten turkistarhauksen ja lakkauttamaan Suomen aseman yhtenä kettujen ja supikoirien suurimpana tarhaajana maailmassa.

Suomeen kohdistuu yhä kovempi paine yhtenä maailman suurimmista turkistarhaajista, kun muun muassa Iso-Britannia, Itävalta ja Kroatia ovat jo kieltäneet turkistarhauksen ja yhä useampi maa on luopumassa siitä asteittain, kertoo Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara.

PETA toteaa tunnuslauseensa mukaisesti, ettei eläimiä ole tarkoitettu ihmisten vaatteiksi tai asusteiksi.

"Suomalaiset lainsäätäjät voivat ottaa nyt äärimmäisen tärkeän askeleen eläinten ja eläimistä välittävien kansalaisten puolesta ja kieltää alan, joka tappaa eläimiä sähköllä ja kaasulla. PETA liittyy turkistarhakuvauksissa toistuvasti paljastuneet julmuudet tuomitsevien suomalaisten riveihin", toteaa PETAn toiminnanjohtaja Mimi Bekhechi.

Villit ketut ja supikoirat viettävät koko elämänsä ahtaissa häkeissä, joissa niiltä estetään kaikki se mikä niille on luonnollista ja tärkeää. PETA korostaa, että suomalaisten turkistarhojen salakuvauksissa on kerta toisensa jälkeen paljastunut vakavia laiminlyöntejä ja julmuuksia. Osassa tätä hirvittävää materiaalia stressaantuneet eläimet kiljuvat ja heittäytyvät kerta toisensa jälkeen häkkiensä reunoja vasten.

LISÄTIEDOT

Suurmielenosoitus: Kokoontuminen Helsingissä Senaatintorilla 21.5. kello 15.30. Kulkue lähtee liikkeelle kello 16. Kulkue päättyy Kansalaistorille Kiasman ja Musiikkitalon väliin, jossa eduskuntaryhmien edustajat ottavat vastaan kansainvälisen vetoomuksen Suomen turkistarhausta vastaan. Ohjelmassa kansainvälisiä vieraita, puheita sekä äänekkäitä vaatimuksia eläinystävällisestä Suomesta.

Turkistarhaukseen ja PETAan sekä muihin kansainvälisiin järjestöihin liittyvät kysymykset:

Salla Tuomivaara, toiminnanjohtaja, Animalia
salla.tuomivaara[at]animalia.fi, puh. 050 384 5072

Mielenosoitukseen liittyvät kysymykset:
Jarkko Minkovitsch, kampanjavastaava, Animalia
jarkko.minkovitsch[at]animalia.fi, puh. 040 824 1249

PETA: http://PETA.org.uk.

Kuvamateriaalia turkistarhoilta: http://features.peta.org.uk/origin-assured-fur/.