Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Surumarssi Liperinsuon muistolle 13.3. klo 14 Helsingissä

Surumarssi Liperinsuon muistolle 13.3. klo 14 Helsingissä

Luonto-Liitto tiedottaa 12.3.2008

Luonto-Liitto järjestää surumarssin Liperinsuon valtionmetsän muistolle torstaina 13.3. Luonnonsuojelullisesti arvokkaalla alueella toteutettiin sadan hehtaarin laajuinen avohakkuu vetoomuksista ja lukuisista mielenosoituksista huolimatta.

Surumarssi kulkee metsien talouskäyttöön vaikuttavien tahojen kautta. Marssi alkaa Stora Enson pääkonttorilta (Kanavaranta 1) kello 14 ja etenee maa- ja metsätalousministeriöön (Hallituskatu 3A), UPM:ään (Eteläesplanadi 2) ja päättyy Eduskuntatalon portaille noin kello 16.30. Jokaisessa kohteessa viivytään noin puoli tuntia.

Viime vuonna luontojärjestöt esittivät Liperinsuolle perustettavaksi parin tuhannen hehtaarin suuruista metsien- ja soidensuojelualuetta. Metsähallitus perusti kuitenkin omalla päätöksellään alueelle pienemmän ympäristöarvometsän, jossa toteutettiin sadan hehtaarin suuruiset avohakkuut. Metsähallitus perusteli Liperinsuon avohakkuita monimuotoisuuden lisäämisellä.

Etelä-Suomessa on tämän talven aikana hakattu useita valtion omistamia arvokkaita metsäkohteita muun muassa Pieksämäen Kivimäensalossa, Ruoveden Kolmikouran aarnialueen läheisyydessä ja Suomussalmen Isokankaalla.

- Metsähallitus toimii vastuuttomasti hakatessaan arvokkaita metsiä samaan aikaan, kun niiden suojelun pitäisi olla toden teolla alkamassa. METSO-alueen valtionmailla on kymmeniä tuhansia hehtaareja monimuotoisuuden ja virkistyskäytön kannalta arvokkaita metsiä, jotka tulisi pikaisesti rauhoittaa hakkuilta, vaatii Luonto-Liiton metsävastaava Risto Mustonen.

Valtioneuvosto hyväksynee tässä kuussa Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman, METSO II:n, jossa myös valtionmaille esitetään uusia suojeluvelvoitteita. Liperinsuo on yksi niistä valtion metsäalueista, jotka luonnonsuojelujärjestöt ovat halunneet suojeltavaksi osana METSO-ohjelmaa.

- Luonto-Liiton metsäryhmässä toivomme, etteivät muut METSO-alueen valtionmailla sijaitsevat korkean suojeluarvon metsät kokisi Liperinsuon kohtaloa, juuri ennen kuin METSO II –ohjelmaa aletaan toteuttaa, toteaa Virpi Pekkanen Luonto-Liiton metsäryhmästä.

Mauno Särkkä, Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja, 040 726 8424

Virpi Pekkanen, Luonto-Liiton metsäryhmän jäsen, 044 530 0348