Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Suot ovat Suomen kansallisaarre – vain hölmö polttaa aarteensa savuna ilmaan

Suot ovat Suomen kansallisaarre – vain hölmö polttaa aarteensa savuna ilmaan

Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto kampanjoivat torstaina 18.3. suoluonnon puolesta Helsingin Narinkkatorilla. Ympäristöjärjestöjen edustajat jakavat ihmisille tietoa turvetuotannon haitoista sekä uhanalaisesta suoluonnosta.

Luonto-Liitto tiedottaa 18.3.2010

Samaan aikaan Narinkkatorilla on käynnissä turve-energiaa tuottavan Vapon kampanja, jossa metsäylioppilaat on palkattu kertomaan moniongelmaisesta tuotannosta.

– Yli puolet Vapon omistuksesta on Suomen valtiolla. On käsittämätöntä, että valtion tuella välitetään ihmisille puutteellista tietoa turvetuotannosta. Vapon kampanjaa voi verrata tupakkateollisuuden kampanjointiin tupakan positiivisista vaikutuksista ihmiselle, toteaa Mari Niemi Luonto-Liitosta.

Järjestöjen mielestä turpeen syöttötariffijärjestelmä on purettava, investointi- ja varastointituki tulee poistaa ja valmistevero palauttaa. Turpeen käyttöä tulee verottaa fossiilisten polttoaineiden tapaan. Turvetuotannolle ei tule myöntää enää ympäristölupia.

Kampanjapäivä soiden puolesta alkoi loistavasti, tempaukseen osallistuva Luonto-Liiton Kaisa Illukka kertoo paikan päältä.

– Kampin halki kulkevat ihmiset tarttuivat kiinnostuneena jakamaamme tietoon. Useamman kerran kuulimme innostuneen kommentin: ”Ai, turpeesta ja soista, kiitos!”.

Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto listaavat esitteessään seitsemän faktaa turvetuotannon haitoista suoluonnolle. Tämän lisäksi kulkijoita kehotetaan tutustumaan www.suo.fi -sivustolta löytyvään tietoon.

TURVE KUULUU SUOHON

1. Turpeenkaivuu ei sovi ilmastovastuulliseen yhteiskuntaan.
2. Turve on käytännössä uusiutumaton luonnonvara.
3. Suomi saa turpeenpoltosta 7 % energiasta, mistä seurauksena syntyy 20 % Suomen energiatuotannon hiilipäästöistä. Turpeenpoltto kiihdyttää ilmastonmuutosta.
4. Soiden turve on Suomen suurin hiilivarasto. Turpeeseen on varastoitunut jopa 2/3 Suomen kaikesta hiilestä.
5. Suomen suoluonto on globaalisti ainutlaatuinen. Valtaosa suotyypeistä on uhanalaisia.
6. Suon kuivatus merkitsee aina merkittävää haittaa vesistöille.
7. Suomen ympäristölainsäädäntö sallii luonnontilaisten soiden tuhoamisen turvetuotannolla.

Lisätietoja:

Mari Niemi, Luonto-Liiton metsävastaava
p. 050 322 4363

Leo Stranius, Luonto-Liiton pääsihteeri
p. 040 754 7371

Risto Sulkava, Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja
p. 050 560 2113

Kuvia netissä tapahtumasta Kampin Narinkkatorilta http://picasaweb.google.com/llmr2010/KampanjaHelsinginNarinkkatorilla#

Kuvia netissä luonnontilaisista soista ja turvetuotantokentästä

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , , ,