Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Suomi elää metsästä - ei vain puusta

Suomi elää metsästä - ei vain puusta

SUOMI ELÄÄ METSÄSTÄ - EI VAIN PUUSTA

Luonto-Liitto tiedottaa 19.4.2002

Luonto-Liiton metsäryhmä järjestää tänään perjantaina 19.4. rauhanomaisen mielenosoituksen Maa- ja metsätalousministeriön edustalla (Hallituskatu 3) Helsingissä klo 7:30-11.

Luonto-Liitto vaatii tasapuolisuutta ministeriön toimintaan. Taloudellisten seikkojen lisäksi ministeriön tulee metsien käytössä huomioida paremmin myös ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden tarpeet.
- Metsäministeriön toivoisi viimein luopuvan vanhakantaisesta, talouspainotteisesta ajattelutavastaan ja alkavan hahmottaa metsiä kokonaisvaltaisemmin. Suomi elää metsästä - ei vain puusta, sanoo Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja Olli Manninen.

Maa- ja metsätalousministeriö on avainasemassa metsien suojelussa. Ministeriön johtavat virkamiehet ovat kuitenkin ajaneet avoimen suojelukielteistä linjaa. Ylijohtaja Aarne Reunalan mukaan suojelun arvoisia kohteita ei Etelä-Suomen valtion mailla ole (Maaseudun Tulevaisuus 5.4.). Maa- ja metsätalousministeri Raimo Tammilehto puolestaan kuvaa luonnonsuojelujärjestöjen esitystä Etelä-Suomen suojeluasteen nostamisesta viiteen prosenttiin "mahdottomaksi ja tolkuttomaksi" (Turun Sanomat 15.3.).

Luonnonsuojelujärjestöt tekivät helmikuussa esityksen metsien sopivasta lakisääteisestä lisäsuojelusta. Esityksen suuruusluokka, 400 000 hehtaaria, on hyvin maltillinen. Se jättäisi Etelä-Suomen metsämaasta metsätalouskäyttöön yli 90 prosenttia.

Suomen metsien käsittely on tehokkuudeltaan maailman huippua. Talouskäytössä on 96,4 % metsämaasta. Vastapainoksi intensiiviselle metsänkäytölle tarvitaan kattava suojelualueiden verkosto. Kaikkien metsäisten luontotyyppien ja satojen metsälajien suojelun taso on etenkin Etelä-Suomessa osoitettu kiistatta epäsuotuisaksi. Alle kahden prosentin suojeluaste ei riitä turvaamaan vaateliaiden uhanalaisten lajien säilymistä. Laajojen, yhtenäisten suojelualueiden lisäksi tarvitaan myös talousmetsien luonnonhoitoa, pelkillä jättöpuilla tai pienillä hakkuiden keskelle säästettävillä avainbiotoopeilla sitä ei voi korvata.

Suojelun lisääminen on myös kestävää aluepolitiikkaa ja lisää työllisyyttä. Luontomatkailun on arvioitu luovan Suomeen lähitulevaisuudessa jopa 32 000 uutta työpaikkaa. Vastaavasti metsätalouden työpaikat vähenevät koko ajan alan jatkuvan koneellistumisen vuoksi.

Luonto-Liitto vetosi viime viikolla valtiovarainministeri Sauli Niinistöön, jotta metsiensuojelulle saataisiin uusi monivuotinen rahoitusohjelma ja jotta valtion liikelaitos Metsähallituksen kestämättömän suurta tulostavoitetta laskettaisiin.

Lisätiedot:

Olli Manninen, p. 050 594 0429
Mikko Heino, p. 045 676 8584

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,