Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Suomen ensimmäinen GPS-luontopolku avattiin Inarissa

Suomen ensimmäinen GPS-luontopolku avattiin Inarissa

Suomen luultavasti ensimmäinen GPS-pohjainen luontopolku julkaistiin tänään Luonto-Liiton nettisivuilla.

Luonto-Liitto tiedottaa 25.11.2009

Elokuussa nuorten luontoleirillä suunniteltu "Viiden aistin luontopolku” sijaitsee suurimmalta osin suojelemattomalla Inarin retkeilyalueella, 2 kilometriä länteen Otsamotunturilta. Alueelle pääsee Inarin kirkkokylältä Angelin tietä ja Rovajärven tietä pitkin, sekä retkeilyalueen olemassa olevien reittien kautta.

– Polulla halutaan nostaa esille Inarin retkeilyalueen hienoja luontokohteita sekä kannustaa aistien käyttöön pienten luontoelämyksien löytämiseksi. Rasteihin liittyy elämyksellisiä tehtäviä, kuten suon tunnustelu paljain jaloin tai puron etsiminen äänen perusteella, kertoo leirin järjestäjä Birthe Weijola Luonto-Liitosta.

Luontopolulla ei ole perinteistä merkittyä polkua, vaan rastit etsitään GPS-laitteen ja koordinaattien avulla. Polun rastien kuvaukset ja niihin liittyvät tehtävät löytyvät netistä ladattavasta suomen- ja englanninkielisestä esitteestä. Rasteihin tutustuva retkeilijä voi tarpoa metsässä omia reittejään ja rastien luokse suunnistamisesta tulee osa elämystä.

– Halusimme uudistaa radikaalisti perinteisen luontopolun toteutustapaa, kertoo uutta polkutyyppiä kehittänyt Olli Turunen Suomen luonnonsuojeluliitosta. – Tällä tavoin toteutettuna luontopolun tekeminen ja kunnossapito tulee huokeaksi. Polusta voidaan myös jatkossa laatia helposti versiota eri kielillä.

– Viiden aistin luontopolku on erinomainen lisä Inarin luontomatkailutarjontaan. Sitä on helppo käyttää mm. opetustoimintaan, eivätkä sen rakenteet kuluta maisemaa, kuten perinteiset luontopolut usein tekevät. Se myös kannustaa arvostamaan inarilaista luontoa uudella tavalla ja innostaa sekä uusia että perinteisiä luontomatkailun kohderyhmiä, sanoo Inarin Luonnonystävien Vesa Luhta.

– Polun kiertämällä Rovavaaralla tapaa vaihtelevia maisemia ja biotooppeja sekä erikoisia luonnonmuodostelmia pienellä alueella. Ihmisvaikutuksesta huolimatta siellä on paljon vanhan metsän piirteitä jäljellä. Korkeuserot mahdollistavat, että vaaran laelle kiipeävä retkeilijä huomaa järeän männikön vaihetuvan tunturikoivikoksi, kuvaa leirin järjestäjä Kirsi Eskelinen Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiristä.

Polun tiedot ja sen esite löytyvät Luonto-Liiton nettisivuilta osoitteesta http://www.luontoliitto.fi/metsa/vaikuta/retkelle/rovavaaran-luonnonpuisto. Polku löytyy myös luontoon.fi -sivustolta Inarin retkeilyalueen reiteistä.

Polkua suunniteltiin osana suomalais-venäläistä "Ecotourism in Northern Boreal Forests" leiriä, joka järjestettiin Inarin retkeilyalueella elokuussa. Leirin järjestivät Luonto-Liitto, Priroda i Molodezh ja Aetas Euroopan Komission Youth in Action -ohjelman ja Ulkoministeriön tuella. Polun käytännön toteutukseen osallistui keskeisesti Luonto-Liitossa Eurooppalaisen Vapaaehtoisohjelman (EVS) kautta työskentelevä unkarilainen vapaaehtoinen. Myös Metsähallitus on osallistunut polun toteutukseen merkitsemällä sen rastit maastoon.


Lisätietoja:

Birthe Weijola, Luonto-Liiton Venäjä-hankekoordinaattori
p. 050-3239037

Olli Turunen, Suomen Luonnonsuojeluliiton Venäjä-koordinaattori
p. 040-7553815

Vesa Luhta, Inarin Luonnonystävien puheenjohtaja (SLL)
p. 040-5426217


Julkaisuvapaita kuvia polusta:
http://picasaweb.google.com/metsaryhma/EcotourisimInNorthernBorealForestsCampInInari#

Muita aiheeseen liittyviä tiedotteita:

17.8. Inarin retkeilyalueen metsät lumosivat suomalaiset ja venäläiset nuoret:
http://www.luontoliitto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/inarin-retkeilyalueen-metsa-t-lumosivat-332

10.8. Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri: Suomalais-venäläiset nuoret kehittämään Inarin luontomatkailua
http://www.luontoliitto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/luonto-liiton-pohjois-suomen-piiri-suomalais-vena-331

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,