Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Suomelle Päivän fossiili -palkinto heti Kööpenhaminan ilmastokokouksen alkajaisiksi

Suomi on saanut Itävallan ja Ruotsin kanssa Climate Action Networkin (CAN) Päivän fossiili -palkinnon Kööpenhaminan kokouksen ensimmäisenä päivänä. Fossiilipalkinnot myönnetään vastuuttomimpia ilmastonäkemyksiä esittäneille maille.

Luonto-Liitto tiedottaa 7.12.2009

Suomelle, Ruotsille ja Itävallalle palkinto myönnettiin maiden metsäsektorin päästölaskentaan ajamien kantojen perusteella. Maat ovat vastustaneet sellaisia metsäsektorin päästöjen laskentasääntöjä, joissa metsien hakkuut tulisivat näkyviin. Maiden esittämät säännöt alentaisivat teollisuusmaiden päästövähennystavoitteita vuodelle 2020 jopa viidellä prosenttiyksiköllä.

– Suomen on selkeytettävä kantaansa metsien päästöjen laskennassa ja pyrittävä maailman metsien suojelun kannalta kestäviin laskentatapoihin. Laskentamallien porsaanreiät on kerta kaikkiaan tukittava, vaatii Leo Stranius Luonto-Liitosta.

– Valikoimalla itselleen sopivia nielusääntöjä teollisuusmaat voivat hävittää päästölaskennastaan suuren määrän metsien hakkuita. Pahimmillaan teollisuusmaiden päästötavoitteet voisivat laskea vielä nykyisestä alhaisesta tasosta jopa viidellä prosenttiyksiköllä. Suomen tulisi päinvastoin ajaa EU:n päästövähennystavoitteen korottamista 40 prosenttiin muiden teollisuusmaiden painostamiseksi, toteaa Meri Pukarinen Maan ystävistä.

Suomalaisten ympäristöjärjestöjen mielestä on huolestuttavaa, että Suomi ajaa Kööpenhaminan kokouksen aikana kantoja, jotka alentaisivat teollisuusmaiden päästövähennystavoitteita. Teollisuusmaiden riittämättömät päästövähennystarjoukset ovat keskeinen este kunnianhimoisen ja sitovan sopimuksen syntymiselle.

Teollisuusmaat ovat esittäneet päästövähennystarjouksia, joiden kokonaisvaikutus olisi 13–17 prosentin päästövähennys teollisuusmaissa vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Teollisuusmaat ovat aiemmin todenneet, että päästövähennysten pitäisi olla Hallitustenvälisen ilmastopaneelin suosittamassa 25–40 % haarukassa.

Päivän toinen fossiilipalkinto myönnettiin yhteisesti kaikille teollisuusmaille kunnianhimon puutteesta päästövähennystavoitteissa.

Päivän fossiili -palkinnon jakaa ympäristö- ja kansalaisjärjestöjen kansainvälinen verkosto Climate Action Network (CAN). Palkintoja on jaettu ilmastokokouksissa jo kymmenen vuotta. Suomessa CAN:in jäseniä ovat Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Greenpeace ja WWF.

Päivän fossiilit löytyvät CAN:n sivuilta:

Lisätietoja:

Leo Stranius, pääsihteeri, Luonto-Liitto, 040 754 7371