Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Suojelijat protestoivat metsähakkuita lauantaina Ruokolahdella

Suojelijat protestoivat metsähakkuita lauantaina Ruokolahdella

Luonto-Liitto, Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri ja Greenpeace tiedottavat 20.10.2008

Luonnonsuojelijat poistivat lauantaina hakkuualuetta ympäröivät leimikkonauhat kahdesta metsäyhtiö Tornatorin omistamasta metsästä Etelä-Karjalan Ruokolahdella. Tempaisu oli mielenilmaus yhtiön hakkuuaikeita vastaan Suuri Paljärven arvokkailla metsäkohteilla, joilla yhtiö aikoo aloittaa hakkuut tänään maanantaina. Luonto-Liitto, Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri ja Greenpeace vaativat Tornatoria luopumaan hakkuusuunnitelmistaan suojeltavaksi esitetyllä alueella.

- Näihin metsiin hakkuut eivät sovi, toteaa Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja Mauno Särkkä. Lahopuustoiset kangasmetsät ja monimuotoiset rantametsät on todettu uhanalaisiksi kaikkialla Etelä-Suomessa. Tilanne on erityisen vakava Etelä-Karjalassa, missä metsämaasta on suojeltu ainoastaan alle 0,3 %. Yhtiölle näin arvokkaiden kohteiden hakkaaminen ei tuo merkittävää lisätuloa, negatiivista julkisuutta sitäkin enemmän.

Tornator aikoi hakata Suuri Paljärven kiistakohteet jo kesällä 2007. Tuolloin hakkuut saatiin kuitenkin jäädytettyä Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin edustajien neuvottelujen tuloksena. Suuri Paljärven alueella yksityiset metsänomistajat ovat suojelleet osan metsistään ja nyt odotetaan Tornatoria mukaan luonnonsuojelutalkoisiin.

- Tässä on kyse alueellisesti hyvin merkittävän metsäkokonaisuuden pirstomisesta, luonnonsuojeluaktiivi Juha Juuti Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiristä korostaa. Suuri Paljärven alue on tärkeä osa metsämannerta, joka turvaa metsälajiston liikkumisen Kaakkois-Suomen ja rajan takaisen Laatokan Karjalan välillä. Tälle suuralueelle Etelä-Karjalan metsiensuojelutoimet tulisi keskittää.

Luonnonsuojelujärjestöjen mielestä yhtiöillä on ensisijainen suojeluvastuu Etelä-Karjalan kaltaisilla alueilla, missä valtion maita on vähän ja yhtiöillä on intensiivistä puunjalostusteollisuutta ja merkittävä maaomaisuus.

Luonto-Liitto, Suomen Luonnonsuojeluliitto ja Greenpeace lähettävät tällä viikolla
metsäyhtiö Tornatorille ja UPM:lle suojeluesityskoosteen, johon sisältyy lukuisia yhtiöiden omistamia arvokkaita metsiä eri puolilta Suomea. Järjestöt toivovat yhtiöiltä ja ympäristöministeriöltä aktiivista yhteistyötä kohteiden suojelemiseksi.

Luonto-Liitto
Metsäryhmän puheenjohtaja