Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Stora Enso hakkasi suojeltavaksi esitettyä metsää Etelä-Karjalassa

Stora Enso hakkasi suojeltavaksi esitettyä metsää Etelä-Karjalassa

Luonto-Liitto tiedottaa 8.9.2009

Stora Enso on viime viikolla avohakannut arvokasta vanhaa metsää Ruokolahden Viitalammella. Metsäyhtiö Tornatorin omistamien Viitalammen metsien suojelua ovat esittäneet Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Greenpeace. Alue sisältyy viime syksynä julkaistuun Metsäyhtiöiden arvometsiä -suojeluesitykseen, johon järjestöt ovat koonneet suojelullisesti tärkeitä kohteita metsäyhtiöiden mailta eri puolilta Etelä-Suomea.

Viitalampi on tärkeimpiä metsäytimiä Etelä-Karjalan ainoalla yhtenäisellä ja osin erämaisella metsävyöhykkeellä. Viitalammen seudun metsillä on todettujen luonto- ja lajistoarvojensa vuoksi myös iso valtakunnallinen merkitys. Lisäksi metsät ovat osa kansainvälistä ekologista käytävää, joka ulottuu Laatokalta Karjalan kannaksen kautta aina Järvi-Suomen sydämeen.

– Etelä-Karjalassa tiukasti suojeltua metsämaata on alle 0,3 %. Se on valovuosien päässä ekologisesti kestävästä suojelutasosta. Tämän vuoksi joka ikinen vielä jäljellä oleva Viitalammen kaltainen metsä tulisi suojella, niitä ei ole varaa menettää yhtään enempää. Tällaisten vanhojen metsien osuus on promilleluokkaa Tornatorin Etelä-Karjalassa omistamasta 30 000 metsähehtaarista, muistuttaa Luonto-Liiton metsävastaava Risto Mustonen.

Järjestöt ovat Viitalammen hakkuiden vuoksi olleet yhteydessä niin Tornatorin kuin Stora Enson vastaaviin henkilöihin. Järjestöjen mukaan hakkuita ei missään nimessä saa jatkaa ja neuvottelut Viitalammen ja muiden arvometsien säästämiseksi ja suojelemiseksi on saatava pikaisesti käyntiin.

Ympäristöministeriö on hiljattain myöntänyt rahat yhteistoimintahankkeelle, jonka tarkoituksena on edistää eteläisessä Suomessa uhanalaisen kuukkelin elinympäristöjen suojelua. Myös Etelä-Karjalan kuukkelien elinpiirejä pyritään suojelemaan saman hankkeen puitteissa. Viitalammen metsillä on merkitystä myös tämän hankkeen kannalta, joka on toteutetaan osana Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelmaa METSOa.

Lisätietoja:

Kuvia Viitalammen hakkuualueelta: