Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Siilin piikki -palkinto Suomen ympäristövihamieliselle nykyhallitukselle

Siilin piikki -palkinto Suomen ympäristövihamieliselle nykyhallitukselle

Luonto-Liiton valtuusto on myöntänyt Siilin piikki -palkinnon Suomen istuvalle hallitukselle luonnon ja ympäristön kannalta kestämättömistä päätöksistä ja linjauksista.

Luonto-Liitto tiedottaa 19.10.2015

Luonto-Liiton valtuusto on myöntänyt Siilin piikki -palkinnon Suomen istuvalle hallitukselle luonnon ja ympäristön kannalta poikkeuksellisen kestämättömistä päätöksistä ja linjauksista. Siilin piikki on symbolinen palkinto, joka myönnetään ympäristön kannalta arveluttavista puheista tai teoista.

Luonto-Liitto arvostelee Juha Sipilän johtamaa hallitusta muun muassa luonnonsuojelumäärärahojen leikkaamisesta, soidensuojeluohjelman romuttamisesta sekä YK:n ympäristöohjelma UNEPin rahoituksen lopettamisesta. Myös kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset kohdistuvat osin ympäristönsuojeluun ja vaarantavat käynnistettyjä kestävän kehityksen hankkeita.

Sitä vastoin ympäristön kannalta haitallisiin tukiin ja verohelpotuksiin hallituksen leikkauspolitiikka ei ole ulottunut. Esimerkiksi energiantuotannossa fossiilisten polttoaineiden ja turvetuotannon tuet ovat säilyneet ennallaan.

”Toistaiseksi Sipilän johtaman hallituksen politiikka on ollut suorastaan ympäristövihamielistä”, toteaa Luonto-Liiton hallituksen puheenjohtaja Varpu Määttänen”Ympäristönsuojelusta leikataan, mutta ympäristölle haitalliset noin 4 miljardin euron tuet ja verohelpotukset on säilytetty ennallaan.”

”Hallituksen päätöksellä uusien luonnonsuojelualueiden hankintaan varattuja määrärahoja vähennettiin yli 60 prosenttia. Tämä käytännössä vesittää METSO-ohjelman tavoitteet. Myös pitkään valmisteltu soidensuojeluohjelma jäi torsoksi, kun yksityismaiden vapaaehtoiselta suojelulta vietiin rahoitus” kertoo Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander.

Luonto-Liitto muistuttaa, että hallitusohjelmassa on myös ympäristönäkökulmasta kiitettäviä tavoitteita esimerkiksi koskien kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamista, uusiutuvan energian edistämistä sekä bio- ja kiertotalouden kehittämistä. Tähän mennessä hallituksen politiikka on kuitenkin ollut ristiriidassa näiden päämäärien kanssa

”Hallituksen tulisi osoittaa, että kestävyys ei ole sille pelkkää retoriikkaa. Ympäristö tulisi ottaa huomioon sekä taloudellisten resurssien että lakiuudistusten tasolla,” Määttänen vetoaa.

Aiemmat Luonto-Liiton Siilin piikki -palkinnot:

2014: Helsingin kaupunkisuunnittelijat ja päättäjät (rakentamissuunnitelmien kohdistamisesta kaupungin luontoalueille)

2013: Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen ja MMM (yhteiskunnan kokonaisedun unohtamisesta)

2012: Metsähallitus (valtion arvometsien myymisestä)

2011: Talvivaara ja Yara (ympäristövaikutusten vähättelystä ja härskistä vastuun pakoilusta)

2010: Vapo (viherpesusta)

2009: Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (luonnonsuojelun vastaisesta toiminnasta)

2008: Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (piittaamattomuudesta ympäristön tilaa kohtaan)

2007: Kesko ja SOK (osallistumisesta Fennovoima Oy:n ydinvoimalahankkeeseen)

Varpu Määttänen

Luonto-Liiton hallituksen puheenjohtaja