Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Siilin piikki osuu turpeen veroedun säilyttämiseen

Siilin piikki osuu turpeen veroedun säilyttämiseen

Luonto-Liitto piikittelee Siilin piikki -tunnustuksella Suomen hallitusta siitä, että turpeen veroetua ei leikattu viime viikolla julkaistussa talousarvioesityksessä. Luonto-Liiton liittovaltuusto valitsi antipalkinnon kohteen syyskokouksessaan.
Siilin piikki osuu turpeen veroedun säilyttämiseen

Kuva: Riina Pippuri

– Turvetuotannon päästöt ovat noin kaksinkertaiset sen energiaosuuteen nähden ja sen ilmastovaikutus on vielä kivihiiltäkin suurempi. Turpeella on kuitenkin matala veroaste muihin energiantuotantomuotoihin verrattuna, Luonto-Liiton liittovaltuuston jäsen Inka Silfsten sanoo. 

Muista fossiilisista lämmityspolttoaineista, muun muassa kivihiilestä ja maakaasusta, maksetaan Suomessa hiilidioksidiveroaTurpeen verotuki on paisumassa vuonna 2019 noin 178 miljoonaan euroon.  

Turpeella tuotetaan vain 6 % Suomen energiasta, mutta se aiheuttaa noin 12 % Suomen ilmastopäästöistä. Muun muassa Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen on kertonut odottaneensa turpeen veroedun poistoa ensimmäiseksi, koska sillä olisi ollut suurin vaikutus hiilipäästöjen määrään. Rinteen hallitus on ilmoittanut tavoittelevansa hiilineutraalia Suomea vuoteen 2035 mennessä. 

– Veroedun poistaminen voisi olla merkittävä päästövähennyksen keino nopeuttaessaan turpeen käytön lopettamista. Turpeen käytöstä pitäisi luopua myös luonnon monimuotoisuuden ja vesistöjen suojelemiseksi, Inka Silfsten perustelee antipalkintoa. 

Ilmastopäästöjen lisäksi turpeen kaivuu aiheuttaa vesistöjen pilaantumista, elinympäristöjen tuhoutumista ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä. Noin puolet suoluontotyypeistä on arvioitu uhanalaisiksi.  

 

Lisätiedot 

Lauri Kajander 
Luonto-Liiton metsävastaava 
p. 045 117 9610 
lauri.kajander@luontoliitto.fi 
 
Inka Silfsten 
Luonto-Liiton liittovaltuuston jäsen 
p. 050 329 4391 
inkasilfsten@gmail.com