Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Siilin piikki Jari Koskiselle sekä maa- ja metsätalousministeriölle

Siilin piikki Jari Koskiselle sekä maa- ja metsätalousministeriölle

Siilin piikki myönnettiin tutkimustiedon vähättelystä ja uhanalaisten lajien tulevaisuuden vaarantamisesta.
Siilin piikki Jari Koskiselle sekä maa- ja metsätalousministeriölle

Kuva: SXC

Luonto-Liitto tiedottaa 22.4.2013

Luonto-Liitto on päättänyt antaa Siilin piikki -palkinnon ministeri Jari Koskiselle ja maa- ja metsätalousministeriölle. Palkinnon myönsi järjestön liittovaltuusto viikonloppuna Tampereella.

Siilin piikki on symbolinen palkinto, joka myönnetään ympäristön kannalta arveluttavista puheista tai teoista.

Luonto-Liiton mielestä maa- ja metsätalousministeriö on unohtanut yhteiskunnan kokonaisedun ja keskittyy yksipuoliseen ja lyhytnäköiseen elinkeinojen edunvalvontaan. Ministeriön toiminta vaarantaa uhanalaisten lajien tulevaisuuden metsissä ja vesistöissä. Ministeriö suhtautuu lajien uhanalaisuusarviointiin kuin mielipiteeseen, ja tutkimustieto sivuutetaan järjestelmällisesti. Ministeriö vähättelee julkisuudessa tutkijoiden asiantuntemusta, ja ministeri Koskinen on pyrkinyt kannanotoillaan rajoittamaan myös kansalaiskeskustelua.

”Jari Koskisen johtaman ministeriön tehtävä on edistää uusiutuvien luonnonvarojen kestävää käyttöä. Tämä ei toteudu, jos ministeriö suhtautuu tutkimustietoon ja luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen vähättelevästi. Kestävyys on nyt unohdettu”, sanoo Luonto-Liiton liittovaltuuston puheenjohtaja Senni Luosujärvi.

Maa- ja metsätalousministeriö on sivuuttanut tutkimustuloksia ja suosituksia esimerkiksi metsälain uudistuksessa, suurpetojen kaatoluvissa sekä lohikiintiöissä.

”Metsälain uudistusprosessi on ollut surullista seurattavaa. Työryhmän mietintöön eriävän mielipiteen jättivät sekä ympäristöministeriö että ympäristöjärjestöt. Myös maa- ja metsätalousministeriön tilaaman, kolmen tutkimuslaitoksen tekemän vaikutusarvioinnin tulos oli, että lakiuudistus heikentää luonnon monimuotoisuuden tilaa. Tämä tutkimustieto on täysin sivuutettu lain valmistelussa”, sanoo Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander.

Suomen susikanta on romahtanut salametsästyksen takia. Maa- ja metsätalousministeriö ei ole kyennyt suurpetopolitiikallaan auttamaan kannan kehitystä kestäväksi. Suomessa tapahtuvasta laajamittaisesta susien salametsästyksestä huolimatta ministeriö on myöntänyt lisäksi luvallisia kaatolupia koko maassa. Ilveksen kohdalla ministeriö ei huomioinut arviota kestävästä ilveksen pyyntimäärästä, joka olisi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan 285. Vastoin suosituksia ministeriö nosti määrän 440 ilvekseen.

Lohikiintiöiden kohdalla ministeriö ajaa kaksi kertaa suurempaa pyyntikiintiötä kuin mikä on Kansainvälisen merentutkimusneuvoston ICES:n tutkijoiden arvio kestävästä tasosta. Kansalaisten huolen uhanalaisista kalakannoista Koskinen on ohittanut sanomalla, että ihmisillä on liikaa vapaa-aikaa.

Aiemmat Luonto-Liiton Siilin piikki -palkinnot:

2012: Metsähallitus (valtion arvometsien myymisestä)
2011: Talvivaara ja Yara (ympäristövaikutusten vähättelystä ja härskistä vastuun pakoilusta)
2010: Vapo (viherpesusta)
2009: Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (luonnonsuojelun vastaisesta toiminnasta)
2008: Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (piittaamattomuudesta ympäristön tilaa kohtaan)
2007: Kesko ja SOK (osallistumisesta Fennovoima Oy:n ydinvoimalahankkeeseen)

Senni Luosujärvi
valtuuston puheenjohtaja, Luonto-Liitto