Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Siilin piikki europarlamentaarikko Nils Torvaldsille

Siilin piikki europarlamentaarikko Nils Torvaldsille

Luonto-Liiton liittovaltuusto on myöntänyt Siilin piikki -palkinnon europarlamentaarikko Nils Torvaldsille. Antipalkinto myönnettiin metsien käytön ilmastovaikutusten huomioinnin hämärtämiseksi tehdystä työstä.

Siilin piikki on symbolinen palkinto, joka myönnetään ympäristön kannalta arveluttavista puheista tai teoista.

Torvalds kehotti suomalaista metsäteollisuutta ja poliitikkoja vastustamaan Euroopan parlamentissa metsien käytön ilmastovaikutusten rehellistä arviointia yhtenä rintamana “talvisodan hengessä”. Hiilinielujen pienentäminen ja ilmastonmuutoksen kiihdyttäminen ovatkin konkreettisesti sotaa talvia vastaan.

EU-parlamentti päätti syyskuussa kannastaan LULUCF-asetukseen, jolla säädellään metsien ja hakkuiden roolia EU:n ilmastopolitiikassa. Parlamentti päätyi hyväksymään Torvaldsin ajaman muutosesityksen, jonka seurauksena metsien hakkuiden lisäystä ei jatkossa välttämättä tarvitsekaan kompensoida muilla ilmastotoimilla.

Päätöstä edelsi Suomen metsäteollisuuden edunvalvojien ja muiden samanmielisten mittava kampanja, jolla tieteellinen tieto ja ilmastonmuutoksen torjunta ohitettiin metsäsektorin lyhyen tähtäimen taloudellisen edun vuoksi.

“Tämän päivän päättäjien velvollisuutena on huolehtia siitä, että kaikki mahdollinen tehdään ilmastonmuutoksen torjumiseksi”, toteaa Luonto-Liiton valtuuston puheenjohtaja Laura Haikonen.

“Metsien kyky sitoa ilmakehän hiilidioksidia on ratkaisevan tärkeää sille, onnistummeko pitämään globaalin keskilämpötilan nousun kriittisenä pidetyn kahden asteen rajan alapuolella. Siksi myös metsien käytön ilmastovaikutukset pitää arvioida rehellisesti ja ottaa huomioon päästöjen vähentämisessä.”

Asian käsittely jatkuu vielä tämän syksyn aikana parlamentin, neuvoston ja komission välisissä kolmikantaneuvotteluissa. Lähes 200 tutkijaa on vaatinut avoimessa kirjeessä EU-maiden ministereitä varmistamaan, että maan ja metsien käytön ilmastovaikutukset otetaan täysimääräisesti huomioon, kun ministerit lokakuussa yrittävät muodostaa yhteisen näkemyksen LULUCF-lakipaketista.

Aiemmat Luonto-Liiton Siilin piikki -palkinnot:

2016: Metsähallitukselle liito-oravan elinympäristöjen hävittämisestä Kainuussa
2015: Suomen ympäristövihamieliselle nykyhallitukselle (luonnon ja ympäristön kannalta kestämättömistä päätöksistä ja linjauksista)
2014: Helsingin kaupunkisuunnittelijat ja päättäjät (rakentamissuunnitelmien kohdistamisesta kaupungin luontoalueille)
2013: Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen ja MMM (yhteiskunnan kokonaisedun unohtamisesta)
2012: Metsähallitus (valtion arvometsien myymisestä)

2011: Talvivaara ja Yara (ympäristövaikutusten vähättelystä ja härskistä vastuun pakoilusta)

2010: Vapo (viherpesusta)

2009: Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (luonnonsuojelun vastaisesta toiminnasta)

2008: Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (piittaamattomuudesta ympäristön tilaa kohtaan)

2007: Kesko ja SOK (osallistumisesta Fennovoima Oy:n ydinvoimalahankkeeseen)

Lisätietoja: