Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Siilin peukku -palkinto energiapolitiikan uudistamista ajavalle professorityöryhmälle

Luonto-Liiton liittovaltuusto on myöntänyt Siilin peukku -kunniamaininnan professori Peter Lundille ja energiapolitiikan julkisuuteen nostaneelle professorityöryhmälle.

Kuva: Linda Mäki-Sulkava

Luonto-Liitto tiedottaa 24.11.2014

Kunniamaininta myönnettiin Peter Lundille sekä muille Uusi energiapolitiikka -työryhmän professoreille rohkeista ja ennakkoluulottomista näkemyksistä. Työryhmän Kasvua ja työllisyyttä uudella energiapolitiikalla- sekä Hyvän energiapolitiikan perusteet -raporteissa tuodaan esiin tavoitteiden asettamisen tärkeyttä ja näkökulmia siitä, miten vanhat toimintatavat voidaan panna uusiksi. Professorityöryhmän tekemä työ on hieno esimerkki siitä, kuinka myös korkeasti arvostetut tutkijat ja professorit voivat astua akateemisen maailman ulkopuolelle ja pyrkiä vaikuttamaan valtakunnan politiikkaan tuomalla asiantuntijatietoa esiin.

”Tässä työryhmässä on mahdollisesti Suomen ammattitaitoisimmat henkilöt energiapolitiikan alalta. Todellisuudessa heidän pitäisi olla tekemässä Suomen energiapoliittiset päätökset epäpätevien poliitikkojen sijaan. Tämä osoittaakin edustuksellisen demokratian heikkouden ja vallan keskittämisen ydinongelman. Suurinta valtaa maailmassa pitävät energia-alan yritykset, jotka ohjailevat myös poliittisia päätöksiä. Hajautettu energiantuotanto lisäisi tasa-arvoisuutta ja hajauttaisi myös vallan rakenteita sekä veisi energiapoliittiista päätöksentekoa lähemmäs kansalaisia ja pienyhteisöjä” sanoo Luonto-Liiton valtuuston puheenjohtaja Ville Laitinen.

Suomen energiapolitiikka on jatkuvasti poliittisessa keskustelussa, mutta uusia ratkaisuja nostetaan harvoin valtakunnan keskustelussa esiin. Riippumattoman asiantuntijatiedon hyödyntäminen tähän tarkoitukseen on tehty kuin tilauksesta.

“Suomen tulee, niin kutsuttuna kehittyneenä valtiona, olla ensimmäisten joukossa kehittämässä uusia ratkaisumalleja energiapolitiikkaan. Professorien ulostulossa paneudutaan siihen, miten energiapolitiikalla voitaisiin muun muassa lisätä työpaikkoja. Tämä on hyvä tavoite, jos samalla luodaan ratkaisuja, jotka aidosti hillitsevät ilmastonmuutosta”, sanoo Luonto-Liiton hallituksen puheenjohtaja Pia Pässilä.

Usein kuulee sanottavan, että Suomen päästömäärillä ei ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen hillitsemisen kannalta.

"Tämä on aivan järjetön väite. Onko sitten muiden Pohjoismaiden tai Euroopan maiden valinnoilla merkitystä? Olemme kaikki samassa veneessä, ja niin kauan kuin Suomi jatkaa ympäristöä tuhoavien ja ilmastoa kuormittavien päätöksien tekemistä energiapolitiikassamme, on Suomi kulkemassa aivan päinvastaiseen suuntaan kuin muu maailma”, Laitinen sanoo.

Palkittu professorityöryhmä:
KTT Minna Halme, PhD Janne I. Hukkinen, FT Jouko Korppi-Tommola, KTT, DI Lassi Linnanen, KTT Matti Liski, KTT Raimo Lovio, TkT Peter Lund, TkT Jyrki Luukkanen, TkT Jarmo Partanen ja VTT Markku Wilenius.

Siilin peukku on Luonto-Liiton kunnianosoitus, joka annetaan ansiokkaasta toiminnasta ympäristön hyväksi. Siilin peukku jaettiin nyt toista kertaa. Ensimmäinen peukku myönnettiin vuonna 2013 Sini Saarelalle.

Professorityöryhmän raportit: energiapolitiikka.fi

Ville Laitinen