Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Selvitys: Puutarhahuonekaluissa runsaasti sademetsäpuuta

Selvitys: Puutarhahuonekaluissa runsaasti sademetsäpuuta

SELVITYS: PUUTARHAHUONEKALUISSA RUNSAASTI SADEMETSÄPUUTA - KAUPPIAIDEN VASTUULLISUUS VAIHTELEE

 

Luonto-Liitto, Maan ystävät ja Suomen luonnonsuojeluliitto tiedottavat 4.5.2006

 

Ympäristöjärjestöjen tänään julkistaman selvityksen mukaan Suomessa on myynnissä runsaasti Kaakkois-Aasian sademetsäpuusta valmistettuja tuotteita. Kauppiaiden välillä on myös suuria eroja trooppisen puun tarjonnassa - osa toimii suhteellisen vastuullisesti, osa taas myy huoletta sademetsiä hävittäviä tuotteita.

 

Auttaakseen sademetsäystävällistä kuluttajaa ostovalinnoissa järjestöt ovat luokitelleet kauppiaat kolmeen luokkaan. Parhaimpaan vihreään luokkaan ylsi kaksi kauppaa: IKEA ja Sotka. Näiden valikoimissa ei ole sademetsiä hävittäviä tai selvästi ihmisoikeuksia polkevia tuotteita, ja ne myyvät tropiikista vain FSC-sertifioituja, viljeltyjä puutuotteita.

 

Sademetsäpuuta myy peräti 14 kyselyn 24 kauppiaasta. Nämä päätyivät kauppiasarvion heikoimpaan punaiseen luokkaan, koska sademetsäpuun hakkuisiin liittyy mm. sademetsien häviämistä ja laittomia hakkuita. Suurin sademetsäpuun myyjä on K-Rauta yhdessä Rautian kanssa. Yhtiöiden käyttämä kapur ja tiikki tulevat sotilasjuntan hallitsemasta Burmasta ja Malesian sademetsistä. Merkittäviä määriä sademetsäpuuta myyvät mm. Anttila, Euromarket ja Tasokaluste. Keskimmäisessä keltaisessa luokassa ovat kauppiaat, jotka eivät myy sademetsäpuuta, mutta myyvät tropiikista FSC-sertifioimatonta, viljeltyä puuta.

 

Kaikilla kyselyyn osallistuneilla kauppiailla on myynnissä sademetsäystävällisiä ja eurooppalaisista puista tehtyjä tuotteita. Toisaalta yksikään ei myynyt pelkästään eurooppalaisista puulajeista tehtyjä tuotteita, jotka ovat parempi vaihtoehto kuin tropiikin puut. Parhaimpiinkin tarjolla oleviin tropiikin tuotteisiin voi liittyä ongelmia, mm. maakiistoja.

 

Luonto-Liiton, Maan ystävien ja Suomen luonnonsuojeluliiton selvitys on tehty kauppiaille suunnatun kyselyn ja tarkastuskäyntien perusteella. Se kattaa tärkeimmät kauppaketjut, muttei kaikkia yksittäisiä kauppiaita. Vain yksi kauppias, Starkki, kieltäytyi vastaamasta kyselyyn. Kaksi kauppiasta, Bauhaus ja Masku, antoi aluksi vastauksissaan harhaanjohtavaa tietoa kertoessaan, ettei niillä ole myynnissä ole sademetsäpuuta.

 

Järjestöt painottavat kauppiaiden roolia sademetsiä hävittävien tuotteiden kaupassa. Ongelmien ratkaisua ei voi sysätä yksin kuluttajien tai valtioiden niskaan. Vastuullinen kauppias huolehtiikin, ettei puu ole peräisin kiista-alueilta tropiikissa tai muualla maailmassa.

 

"Vastuuton puukauppa hävittää sademetsiä ja edistää laittomia hakkuita. Kauppiaiden tulee kantaa vastuunsa ja lopettaa sademetsille tuhoisien tuotteiden ostaminen", toteaa Niko Humalisto, Luonto-Liiton tropiikkikampanjan koordinaattori.

 

Selvitys ja siihen liittyvä kauppojen arvio on luettavissa osoitteessa

 

www.maanystavat.fi/tropiikki/2006

 

Lisätietoja:

 

Niko Humalisto, Luonto-Liitto, 044 5666 551, niko.humalisto(at)luontoliitto.fi

 

Otto Miettinen, Maan ystävät, 050 551 4026, otto.miettinen(at)maanystavat.fi

 

Harri Hölttä, Suomen luonnonsuojeluliitto, 040 722 9224, harri.holtta(at)sll.fi

 

 

 

http://www.maanystavat.fi/tropiikki

 

+++

 

KAUPPOJEN SADEMETSÄLUOKITUS

 

VIHREÄ LUOKKA: Sademetsäystävälliset kauppiaat. Eivät myy sademetsäpuuta ja viljellyn puun kestävyydestä ympäristön ja ihmisten kannalta kannettu vastuuta; vain FSC-sertifioitu puuta. Näissä liikkeissä asioidessa ei tarvitse huolehtia osallistumisesta sademetsien häviämiseen.

 

Ikea

Sotka

 

KELTAINEN LUOKKA: Tropiikin viljelypuun kauppiaat. Eivät myy sademetsäpuuta, mutta puuviljelmiltä tulevaa, FSC-sertifioimatonta trooppista puuta on tarjolla. Näissä kaupoissa ei tarvitse huolehtia ostavansa puuta uhanalaisista sademetsistä, mutta puuviljelmiin voi liittyä metsien raivaamista tai maakiistoja viljelmäyhtiöiden ja paikallisväestön välillä.

 

Citymarket

Isku

JYSK

Multasormi

Plantagen

Prisma

Teesi

Vepsäläinen

 

PUNAINEN LUOKKA: Sademetsäpuun kauppiaat ja tietojen luovuttamisesta kieltäytyneet. Sademetsäpuu on ympäristön kannalta selvästi huonoin vaihtoehto. Asioidessaan näissä liikkeissä sademetsäystävällisen kuluttajan on syytä olla varuillaan ja tietoinen eri puulajeista ja niihin liittyvistä ongelmista.

Anttila

Asko

Bauhaus

Etola

Euromarket

Kalustekauppa.com

K-Rauta

Masku

Rautia

Starkki

Stemma

Stockmann

Tasokaluste

Tokmanni

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,