Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Seis susivainolle! Kannanhoidollista sudenmetsästystä ei pidä sallia

Seis susivainolle! Kannanhoidollista sudenmetsästystä ei pidä sallia

Luonto-Liitto tuomitsee Jari Lepän (kesk.) johtaman maa- ja metsätalousministeriön suunnitelman kannanhoidollisen sudenmetsästyksen aloittamisesta ensi talvena.

Ministeriön esitys 20 suden tappamisesta rikkoo EU-lainsäädäntöä sekä luontodirektiiviä, jota ministeriön on velvollisuus noudattaa. Kannanhoidollinen metsästys ei ole toimenpide, jolla edistetään suden ja ihmisen välistä rinnakkaiseloa. Suden tappamisen pitää olla aina viimeinen vaihtoehto, jos mitään muuta vaihtoehtoa ei ole olemassa ja kaikkia muita keinoja on yritetty käyttää useampaan kertaan. Keskeisintä mahdollisten petovahinkojen estämisessä on vahinkojen aktiivinen ennaltaehkäisy. Susi on Suomessa EU-lainsäädännön mukaan tiukasti suojeltu ja erittäin uhanalainen laji.

Luontoa ja eläimiä puolustavien ääni on vaiennettu päätöksiä tehtäessä

Suomen susipolitiikka myötäilee vain metsästäjien, eläintilallisten ja porotalouselinkeinon vaatimuksia, vaikka suurin osa suomalaisista haluaa, että sudella on mahdollisuus elää Suomessa. *) Petokeskustelusta puuttuu tasapuolinen neuvottelemisen mahdollisuus ja konsensuksen löytäminen. Petopoliittisia päätöksiä tehtäessä kaikkien osapuolten pitäisi olla voittajia – myös suden.

”Pelkkä lausuntojen lähettäminen ministeriön suuntaan ei ole riittävää. Luontoarvojen kuuleminen on ensiarvoisen tärkeää juuri nyt, kun ilmastonmuutoksen lisäksi meidän on torjuttava maailmaa uhkaava lajikato”, sanoo Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Mari Nyyssölä-Kiisla.

Eläineettinen pohdinta puuttuu

”Suden elinmahdollisuuksista päättäessä yhteiskunnallisesta keskustelusta puuttuu eläineettinen eläimen itseisarvoon perustuva pohdinta ja näkökulma. Jokainen eläin on tunteva olento ja tärkeä omana itsenään. Myös sudet tahtovat elää lajille luontaista elämää aivan kuten me muutkin. Sudelle on suotava elämisen mahdollisuus”, sanoo Luonto-Liiton suurpetovastaava Francisco Sánchez Molina.

Luonto-Liiton susiryhmä järjestää Seis susivainolle -mielenosoituksen maa- ja metsätalousministeriön edessä torstaina 2.12. kello 14-15. Mielenosoituksessa noudatetaan turvavälejä ja maskisuositusta.

*) Suomalaiset, kuten muutkin EU-kansalaiset, ovat susien puolella. Susien suojelua tukee EU-kansalaisista suuri osa ja heistä vielä suurempi osa vastustaa susien tappamista kaikissa olosuhteissa. Tähän lopputulemaan päätyi Euroopan-laajuisen, Eurogroup for Animals -järjestön tilaama laaja mielipidekysely, joka teetettiin kuudessa EU-maassa.

Suomen tulokset:
www.luontoliitto.fi/susiryhma/EurogroupforAnimalsWolfProtectionResearchFebruary2020_Finland.pdf

Euroopan tulokset:
www.luontoliitto.fi/susiryhma/EurogroupforAnimalsWolfProtectionResearch_February2020_Europe.pdf

Mari Nyyssölä-Kiisla
Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja