Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Sammakot aloittelevat soidinta viilenneessä keväässä

Sammakot aloittelevat soidinta viilenneessä keväässä

Kevään kulku on hidastunut lähemmäs normaalia vuotta, Luonto-Liiton Kevätseuranta osoittaa. Huhtikuun kolea alku jarrutti monen havainnoitavan lajin varhain alkanutta etenemistä. Nyt sammakot ovat alkaneet heräillä vain hieman normaaliaikataulusta edellä.
Sammakot aloittelevat soidinta viilenneessä keväässä

Kuva: Antti Salovaara

Luonto-Liitto tiedottaa 17.4.2014

Sammakoiden soidin on käynnistynyt jo paikoin eteläisessä Suomessa. Kurnutusta on kuultu ainakin Sastamalassa ja pääkaupunkiseudulla. Sammakonkutua on myös löydetty jonkin verran rannikon tuntumassa.

”Vesistöjen lähellä kannattaa nyt pitää korvat auki, sillä kaikki seurattavat sammakot ovat pian äänessä. Viitasammakon kutu alkaa pari viikkoa sammakkoa myöhemmin, ja lajin voi määrittää varmasti soidinääntelyn perusteella. Viitasammakko kun ei kurnuta, vaan pulputtaa”, kertoo Kevätseuranta-vastaava Varpu Pärssinen.

Sinivuokko kukkii nyt ainakin Vaasan korkeudella asti, ja sen pääkukinta on jo paikoin loppumaan päin. Valkovuokkoa sen sijaan on toistaiseksi havaittu runsaana vain rannikkoalueilla.

Tavallisesti havainnot keväthyönteisistä ovat tähän aikaan runsaimmillaan, mutta esimerkiksi nokkos- ja sitruunaperhosesta kertyi huhtikuun alkupuoliskolla yhtä paljon havaintoja kuin maaliskuun alussa. Lämpimän jakson jälkeen viilentynyt sää onkin voinut aiheuttaa hyönteisille ongelmia. Hyönteisiä syövät linnut ja nisäkkäät taas ovat vasta runsastumassa. Yksittäisiä siilejä on nähty lähes kautta maan, ja Espoossa havaittiin viikonloppuna muutama herännyt lepakko.

Kevät kuuluu kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Tänä vuonna kampanjan teemana ovat kevään äänet. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on yhteensä 47. Ensihavaintoja voi ilmoittaa internetissä milloin vain, ja lajien runsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu 15.–16.3. alkaen aina 7.–8.6. asti.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät osoitteesta www.kevatseuranta.fi. Ilmoitetut havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta havaintoja voi myös käydä itse seuraamassa. Havainnot ovat tärkeitä fenologiatutkimukselle, joka auttaa mm. ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Lapsille on oma seuranta nimellä Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina klo 8.15. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Varpu Pärssinen
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto