Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Sammakoiden kutu on alkanut

Sammakoiden kutu on alkanut

Viimeisin Kevätseuranta-viikonloppu 11.-12.4. näyttää sujuneen mallikkaasti pääsiäistunnelmissa. Kyseiselle viikonlopulle nostimme erityistarkasteluun sammakonkudun, koska sille otollinen aika on näin huhtikuun puolenvälin paikkeilla.
Sammakoiden kutu on alkanut

Sammakonkutua

Viimeisin Kevätseuranta-viikonloppu 11.-12.4. näyttää sujuneen mallikkaasti pääsiäistunnelmissa. Kyseiselle viikonlopulle nostimme erityistarkasteluun sammakonkudun, koska sille otollinen aika on näin huhtikuun puolenvälin paikkeilla.

Sammakonkudusta tulikin jonkin verran havaintoja - tosin vain eteläisessä Suomessa, mikä onkin vuodenaikaan nähden normaalia. On mielenkiintoista seurata, miten kutua alkaa esiintyä enenevässä määrin ja millä tahdilla sen havainnot siirtyvät aina vain pohjoisemmaksi.

Menneen seurantaviikonlopun aikana saimme lukuisia havaintoja monesta Kevätseurannan lajista. Kaikkein runsaimpina esiintyivät valkovuokko, sinivuokko, kurki, peippo, töyhtöhyyppä ja västäräkki. Näyttää myös siltä, että auringon suoma keväinen lämpö on herätellyt yhä enemmän kimalaisia ja kekomuurahaisia. Kimalaiset ovat pörränneet jo Kuopion korkeudellakin ja kekomuurahaiset ovat liikkeellä Oulussa asti.

Mainitsemisen arvoista on myös se, että nokkosperhonen tuntuu heräilleen jo Lapissakin - ainakin parin ensihavainnon perusteella. Nokkosperhosta tavataan jo yleisesti koko maassa aivan pohjoista Lappia myöten. Vaikka lunta on Lapissa vielä paljon, alkaa kevät sielläkin hiljalleen nostaa päätään.

Seuraava Kevätseuranta-viikonloppu on 25.-26.4. Mielenkiinnolla odotamme, miten pitkälle kevät on siinä vaiheessa edennyt eri puolilla maata. Kevään etenemisvauhdin voi odottaa vielä kiihtyvän, ellei takatalvi pääse yllättämään.

Olemme erityisen kiinnostuneita havainnoista, jotka tehdään Kevätseuranta-viikonloppuina, koska ne auttavat muodostamaan kattavan kuvan Suomen keväästä tietyllä ajanhetkellä. Havaintoja voi kuitenkin antaa koska vain ja aina kun jotain uutta tulee vastaan. Tulevasta viikonlopusta eteenpäin kevättä tarkkaillaan joka toinen viikonloppu 6.-7.6. saakka. Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.

Kaikki havainnot ilmoitetaan sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Lisäksi lapsille on tarjolla oma Kevätseuranta-kortti, jossa seurataan kolmeatoista helposti tunnistettavaa lajia. Lasten tulostettavat kortit voi lähettää osoitteeseen: 

Luonto-Liitto, Itälahdenkatu 22 B (3. krs.), 00210 Helsinki.

Kannustamme jakamaan havaintoja ja keväisiä kuvia myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta ja @kevatseuranta 

Luonnossa saa onneksi edelleen liikkua ja on epätodennäköistä, että ulkona voisi saada koronavirustartunnan, kun pitää riittävän etäisyyden muihin liikkujiin. On myös suositeltavaa mennä sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole ruuhkaa ja välttää suosituimpia ulkoilukohteita eväs- ja tulentekopaikkoineen.


Lisätiedot:

Malva Green, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö,

malva.green@luontoliitto.fi

Puh. 044 045 8898


Henni Korhonen, Kevätseunnan kampanjatyöntekijä,

henni.korhonen@luontoliitto.fi


Kevätseurannan omat sosiaalisen median kanavat:

www.facebook.com/kevatseuranta 

www.instagram.com/kevatseuranta


Luonto-Liiton tiedote 16.4.2020