Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Salaperäinen metsä innoitti 1800 lasta ja nuorta satuilemaan Luonto-Liiton kirjoituskilpailussa

Luonto-Liiton 5.–8.-luokkalaisille koululaisille suunnattu Salaperäinen metsä -kirjoituskilpailu keräsi syyslukukauden aikana peräti 1800 metsä-aiheista satua ja tarinaa tasaisesti eri puolilta Suomea.

Luonto-Liitto tiedottaa 1.3.2012

Kilpailun tuomari, kirjailija Kirsti Manninen valitsi kovatasoisen kilpailun voittajiksi helsinkiläisen Maija Tuomisen tarinan “Metsä ja minä” (5.–6.-luokkalaisten sarja) ja keuruulaisen Kasperi Riihimäen “Runopuut” (7.–8.-luokkalaisten sarja).

“Metsä ja minä” on omakohtaiseen luontosuhteeseen perustuva ehyt tarina suomalaisesta metsästä ja suonlaidasta, jossa tarinan kertoja nauttii ympäristöstään havainnoiden ja hoivaten. “Runopuut” vakuutti tuomarin omaperäisyydellään sekä väkevällä kielellään, rytmillään ja tunnelmallaan ollen silti hyvin suomalainen tarina metsästä ja kirjaimellisesti metsän peittoon joutumisesta.

“Erityisen paljon painoa panin kirjoittajien kykyyn kuvata metsää ja luontoa tuoreesti, aistivoimaisesti ja yksityiskohtaisesti”, Kirsti Manninen summaa.

Myös tarinan eheys ja omakohtaisuus nostivat sijoitusta. “Monet sinänsä ansiokkaat tekstit harhautuivat pitkien juontensa kiemuroissa salaperäisistä metsistä kauhuromanttisiin onkaloihin ja vuoristoihin tai goottilaisiin kummituslinnoihin ja karsiutuivat siksi palkittujen joukosta.”

5.–6.-luokkalaisten sarjan toisen palkinnon voitti lahtelainen Fanny Rantanen, joka kirjoitti riemastuttavan animistisen “Tarinan metsän puista”. 3. sijalle ylsi hyvinkääläinen Fanny Ruokangas taitavalla kertomuksellaan uuteen kotimetsään muuttavasta peikosta. Lisäksi kunniamaininnalla palkittiin Sami Laivonen Vanhasta-Ulvilasta sekä Anni Sarvilinna ja Rea Vänskä Helsingistä.

7.–8.-luokkalaisten sarjan toiselle sijalle nousi espoolaisen Ada Segerstamin koskettavasti maailmansyntymyyttien hengessä kirjoitettu “Maailman valo”. 3. palkinnon sai turkulaisen Camilla Miettisen “Metsän valo”, jossa kuvaillaan elävästi metsän jäätymistä ja virkoamista uudelleen eloon. Kunniamaininnan saivat Suvi Toivonen Turengista, Jaakko Anttila Janakkalasta ja Vilja Hermansson sekä Joonatan Huang Helsingistä.

Kirjoituskilpailu osoitti, että metsä kiehtoo yhä meidän suomalaisten mielikuvitusta. Toisaalta kilpailuaineistossa oli paljon tarinoita, joiden kuvasto ja juonenkuljetus olivat peräisin kansainvälisestä videoaineistosta. Siksi Kirsti Manninen on halunnut ohjeistaa nuoria kirjoittajia käyttämään rohkeasti omia kokemuksiaan ja mielikuviaan tarinoiden aineksina:

“Älkää tyytykö keijupölyn kimallukseen, pimeisiin holveihin ja kalpeisiin kasvoihin lammen mustassa vedessä. Ne ovat videokuvia, toisten tekemiä, tuhansia kertoja nähtyjä ja siksi niin kuluneita. Menkää itse metsään! Kuvitelkaa itsenne muurahaisen kokoiseksi tai nouskaa linnun siivin puun latvojen tasalle ja kertokaa omin sanoin, mitä näette, koette ja uneksitte.”

Kirjoituskilpailun tulokset Lapset luontoon -sivuilla
www.lapsetluontoon.fi/kirjoituskilpailun-tulokset