Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Sadat ihmiset vaativat Helsingissä päättäjiltä ilmastotoimia

Sadat ihmiset vaativat Helsingissä päättäjiltä ilmastotoimia

Sadat ihmiset ovat marssineet tänään 6.3. Helsingissä eduskuntatalolle vaatimaan Suomen päättäjiltä tekoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. He ovat levittäneet ilmastotoimia vaativia banderolleja eduskuntatalon portaille. Osa mielenosoittajista on myös kiivennyt eduskuntatalon pylväisiin.

Ilmastopaneeli IPCC:n viime lokakuussa julkaistun raportin viesti on täysin selvä. Päättäjien on toimittava heti, jos lämpeneminen aiotaan pitää 1,5 asteessa. Mielenosoittajat vaativat, että Suomessa on luovuttava fossiilisista polttoaineista vuoteen 2035 mennessä. Riittävän hiilinielun ylläpitämiseksi hakkuita ei saa kasvattaa lainkaan, ja kaikista fossiilisten polttoaineiden tuista on luovuttava välittömästi.

”Suomen on näytettävä suuntaa. Meillä on kaikki mahdollisuudet olla ensimmäinen hyvinvointiyhteiskunta, joka irtautuu fossiilisten käytöstä. Osa puolueista on tämän jo ymmärtänyt, mutta nykyisten hallituspuolueiden ohjelmissa ja vaalilupauksissa on vielä liian vähän toimia kriisin ehkäisemiseksi”, sanoo Sini Harkki, Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja.

”Kun seuraavat sukupolvet kysyvät meiltä, teimmekö todella kaikkemme estääksemme ilmastokatastrofin, josta tiesimme, mitä voimme vastata? Päätökset on saatava linjaan tieteellisen tutkimuksen kanssa nyt – se on vastuumme lapsillemme”, toteaa Ilmastovanhemmat ry:n puheenjohtaja Sampo Koistinen.

”Me olemme kokoontuneet tänne vaatimaan politiikoilta tekoja julistusten sijaan. Eduskunta käyttää suomalaisten antamaa valtaa. Mielipidetiedustelujen mukaan suomalaisten enemmistö pitääilmastonmuutosta vakavana uhkana. Haluamme, että kansalaisten huoleen vastataan”, sanoo Vera Kauppinen, Maan ystävien ilmastokampanjan koordinaattori.

”Ihmiset ympäri maailmaa ovat kyllästyneitä poliitikkojen tyhjiin lupauksiin. Konkreettisia päätöksiä elämän puolesta on tehtävä nyt, ennen kuin on liian myöhäistä”, kommentoi taiteilija Kaisa Karekallas Extinction Rebellion Suomesta.

”Nuoret Suomessa ja maailmalla eivät ole mistään niin huolestuneita kuin ilmastonmuutoksesta. Se ei uhkaa pelkästään luontoa vaan myös oikeudenmukaisuuden, demokratian ja hyvinvoinnin edellytyksiä kaikkialla. Koska edustajamme eivät tällä hetkellä ole riittävän kiinnostuneita tulevien sukupolvien ja elämän suojelusta, on demokraattinen oikeutemme ja velvollisuutemme vaatia ilmastotekoja”, toteaa Otto Snellman, Luonto-Liiton ilmastoryhmän puheenjohtaja.

Mielenosoitukseen osallistuu tällä hetkellä noin 300 henkeä. Mukana on myös Extinction Rebellionin, Greenpeace Nordenin, Ilmastovanhempien, Luonto-Liiton ilmastoryhmän ja Maan ystävien aktivisteja sekä Ilmastokirkko-esitystaideryhmä.

Lisätietoja:
Sini Harkki, maajohtaja Suomessa, Greenpeace Norden, 050 582 1107
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö, Greenpeace Norden, 050 369 6202
Juuso Janhunen, tiedottaja, Greenpeace Norden, 040 482 5541
Sampo Koistinen, puheenjohtaja, Ilmastovanhemmat, 044 051 3176
Jaana Lahti, varapuheenjohtaja, Ilmastovanhemmat, 050 588 0861
Kaisa Karekallas, taiteilija, Extinction Rebellion, 045 673 4797
Tove Selin, hallituksen jäsen, Maan ystävät, 050 534 4116

 

6.3.2019

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,