Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ruotsi jäädytti sudenkaatoluvat – Suomen seurattava mallia

Ruotsi jäädytti sudenkaatoluvat – Suomen seurattava mallia

Luonto-Liitto on tyytyväinen eilen Ruotsissa tehtyyn päätökseen jäädyttää kaikki sudenkaatoluvat ensi talvelle. Ruotsin hallitus päätti EU-komission kehotuksesta olla myöntämättä ensimmäistäkään kaatolupaa tulevalle metsästyskaudelle. Luonto-Liitto vaatii, että Suomen on seurattava Ruotsin esimerkkiä.

Luonto-Liitto tiedottaa 18.8.2011

Susi on molemmissa maissa erittäin uhanalainen laji, mutta Suomen susikanta on vielä Ruotsiakin pienempi. Ruotsalaisen tutkimuslaitoksen Viltskadecenterin mukaan Ruotsissa oli viime talvena arviolta 217–237 sutta. Suomessa RKTL arvioi alkukeväästä kannan kooksi ainoastaan 135–145 yksilöä.

Niin laillinen kuin laiton metsästys on susien suurin uhka molemmissa maissa. Myös sisäsiittoisuus uhkaa ahtaalle ajettua lajia. Suomen susikanta on pienentynyt voimakkaasti viime vuosien aikana ja rajoittuu hyvin pienelle maantieteelliselle alueelle.

“Geneettisten tutkimusten ja jäljistä havaittujen rajanylitysten perusteella susien liikkuminen Venäjän puolelta Suomeen on tyrehtynyt, eikä Suomi voi luottaa suden säilymisessä tulomuuttoon”, sanoo Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Sami Lyytinen.

Luonto-Liitto huomauttaa, että Suomen tilanne on hyvin samankaltainen Ruotsin kanssa. On erittäin todennäköistä, että EU puuttuu myös Suomen susipolitiikkaan, jos asioita ei osata hoitaa kansallisesti. Kun Suomi joutui edellisen kerran susien vuoksi EU-tuomioistuimeen, tilanteesta selvittiin maa- ja metsätalousministeriössä tehtaillun suden kannanhoitosuunnitelman kirjauksilla.

“Irvokasta asiassa on se, että sudenhoitosuunnitelman sinällään kelvolliset korulauseet suden tulevaisuuden turvaamisesta ovat jääneet käytännössä kokonaan toteuttamatta”, Sami Lyytinen toteaa.

Luonto-Liitto on vaatinut jo aikaisemmin maa- ja metsätalousministeriölle antamissaan lausunnoissa Suomea jäädyttämään kaatolupien myöntömahdollisuuden.Lisätiedot:


Aura Yliselä, Luonto-Liiton susikampanjavastaava,
aura.ylisela(at)luontoliitto.fi, 044 5166 227


Sami Lyytinen, Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja,
sami.lyytinen(at)luontoliitto.fi, 040 5586 097


www.luontoliitto.fi/susiryhma

www.salakaadotseis.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,