Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Rion lupaukset vihdoin toteutettava - Metsiensuojelu tarvitsee lisärahoitusta

Rion lupaukset vihdoin toteutettava - Metsiensuojelu tarvitsee lisärahoitusta

RION LUPAUKSET VIHDOIN TOTEUTETTAVA - METSIENSUOJELU TARVITSEE LISÄRAHOITUSTA

Luonto-Liitto 12.4.2002

Luonto-Liiton metsäryhmä järjestää tänään perjantaina 12.4. rauhanomaisen mielenosoituksen valtiovarainministeriön edustalla Helsingissä klo 7:30.

Luonto-Liitto vetoaa valtiovarainministeri Sauli Niinistöön, jotta metsiensuojelulle saataisiin uusi monivuotinen rahoitusohjelma ja jotta valtion liikelaitos Metsähallituksen kestämättömän suurta tulostavoitetta laskettaisiin.

Suomessa on metsämaasta suojeltu 3,6 prosenttia. Etelä-Suomessa suojellun metsämaan osuus on alle 2 prosenttia. Metsätalouskäytössä on siis yli 95 prosenttia maamme metsämaasta. Metsiensuojelualueiden lisäämisen estää valtioneuvoston päätös, jonka mukaan uutta rahaa metsiensuojeluun ei ole luvassa ainakaan ennen vuotta 2007. Tälläkin hetkellä yksityiset maanomistajat tarjoavat ympäristöhallinnolle arvokkaita metsiä hankittavaksi suojelualueiksi. Edes näitä alueita ei nyt ole mahdollista hankkia valtiolle.

Suojeluehdotuksella pyritään osaltaan kompensoimaan kansallisen metsäohjelman myötä koventuneen metsätalouden haittoja metsäluonnolle. Samalla esityksellä halutaan säilyttää Etelä-Suomessa riittävästi vetovoimaisia luontokohteita niin virkistyskäyttäjien, luontomatkailuyrittäjien kuin uhanalaisten metsälajienkin tarpeisiin.

Valtion jo omistamissa metsissä suojelun edistäminen on vaikeaa liikelaitos Metsähallituksen liian suuren tuloutustavoitteen takia. Tiukat tuottovaatimukset johtavat jatkuvasti luonnonsuojelullisesti arvokkaiden metsien hakkuisiin ja metsäkonflikteihin ympäri Suomea.

Luonto-Liitto haluaa muistuttaa valtionhallintoa siitä, että suojelun lisääminen on kestävää aluepolitiikkaa ja lisää työllisyyttä. Äskettäin valmistunut virkistyskäytön ja luontomatkailun mahdollisuuksia selvittänyt työryhmä päätyi siihen, että luontomatkailu voi luoda Suomeen jopa 32 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2010 mennessä. Kansallispuistoista ja muista olemassaolevista suojelualueista on tutkitusti eniten hyötyä luontomatkailulle.

Mielenosoitus järjestetään samaan aikaan kun maailman hallitusten edustajat ovat kokoontuneet Haagiin Rion biodiversiteettisopimuksen 10-vuotiskokoukseen. Ympäristöjärjestöt toivovat, että Ancient Forest Summitiksi nimetyssä kokouksessa päätettäisiin lisätä toimenpiteitä maailman metsien suojelemiseksi. Niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa biodiversiteettisopimuksen toteuttaminen on toistaiseksi sisältänyt enemmän lupauksia kuin konkreettisia tuloksia.

Lisätietoja:
Olli Manninen, 050-594 0429
Sini Harkki, 050-582 1107

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,
« heinäkuu 2022 »
heinäkuu
matiketopelasu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Luonto-Liitto Facebookissa

Sll:n logo