Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Raidat kukkivat vaikka kevät yhä hissuttelee

Raidat kukkivat vaikka kevät yhä hissuttelee

Luonto-Liiton Kevätseurannassa ihasteltiin viime viikonloppuna pajujen ja sinivuokkojen kukintaa sekä niiden lukuisia hyönteisvieraita. Peippojen ja västäräkkien ohella paljon havaintoja tehtiin jälleen nokkosperhosista. Kevään hidas eteneminen on kuitenkin ilmennyt selvästi viimeistään nyt, sillä harvoja seurantalajeja tavataan vieläkään runsaina.

Luonto-Liitto tiedottaa 29.4.2010

Reippain muuttaja on ollut töyhtöhyyppä, joka on bongattu Lapin Ivalossa saakka. Ivalossa on havaittu myös kekomuurahaisten heräilyä. Pajuista varhaisimman, raidan, kukintaa todistettiin Kainuussa, kun taas leskenlehti ja nokkosperhonen ovat ehtineet havahtua kevääseen Kemissä asti. Monien lintujen, kuten haarapääskyn ja kirjosiepon, muutto antaa edelleen odottaa itseään. Kaikkien seurattavina olevien kasvilajien esiintyminen on myös viime vuosiin verrattuna myöhässä.

Kevätseurantaan on ilmoitettu myös luonnon monimuotoisuus -teeman sallimia omia havaintoja. Perhoshavaintoja on tehty nokkos- ja sitruunaperhosten ohella mm. suruvaipoista ja koivutyttöperhosista.

”Toukokuu tuo näkyville runsaasti uusia kevätlajeja, joista Luonto-Liitolle voi ilmoittaa. Tällaisia lajeja voivat olla vaikka korvasieni tai jokin harvinaistuneista sarvijääristämme”, vihjaa Kevätseuranta-vastaava Titta Lassila. Seuraava kevätseurantaviikonloppu on 8.–9.5., jolloin havainnoitavaa riittää ainakin lajien runsastumisessa koko maassa.

Kevätseuranta 2010 järjestetään yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton ja LUMO2010-vuoden kanssa. Vuoden aikana nostetaan esille luonnon monimuotoisuus ja sen merkitys. Havaintoja voi ilmoittaa nyt myös muista kevään tuojista kuin seurannan vakiolajeista.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat ilmoittaa havaintojaan Luonto-Liittoon internet- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa. YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toinen torstai klo 7.45. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon-sivustolle. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

www.kevatseuranta.fi (mm. ohjeet havaintojen lähettämiseen)

Titta Lassila
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto