Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Puolet Kevätseurannan lajeista jo tavattu

Puolet Kevätseurannan lajeista jo tavattu

Ensimmäinen kevätseurantaviikonloppu on takana

Luonto-Liitto tiedottaa 20.3.2008

Luonto-Liiton Kevätseurannan ensimmäinen seurantaviikonloppu 15.–16.3. käynnistyi lumisissa merkeissä myös etelässä. Vaikka sää viikonloppuna hieman viileni, edeltävän viikon lämpimät ilmat olivat jo saaneet kevään heräämään ainakin Etelä- ja Länsi-Suomessa. Keväthavaintoja on tullut ennätysmäärä ja havainnot ovat poikkeuksellisen aikaisia.

Kevätseurannan 40 vakiolajista puolet on nähty tänä keväänä. Niin kasvi-, hyönteis-, matelija-, kuin lintuhavaintojakin on jo saatu. Myös muutama siili on noussut etuajassa talvipesästään Etelä-Karjalassa, Satakunnassa ja Uudellamaalla.

Kevätseurantahavaintoja voi ilmoittaa kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Havainnot ovat tarkistamattomia ja voivat sisältää virheitä. Jatkoanalyysejä varten havaintojen todenperäisyys arvioidaan.

Vuoden 2008 teemana ovat lepakot, ja Kevätseuranta järjestetään yhteistyössä Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen kanssa. Lepakoiden talvihorros päättyy yleensä huhti-toukokuussa, mutta muutamia nälkäisiä yksilöitä on nähty päivällä lentelemässä Helsingissä ja Kemiössä.
- Havainnot ovat poikkeuksellisia, mutta eivät ennenkuulumattomia, toteaa Eeva-Maria Kyheröinen Suomen lepakkotieteellisestä yhdistyksestä.

Kevätseurannan uusista vakiolajeista, seitsenpistepirkosta, kielosta ja kullerosta, on tavattu seitsenpistepirkkoja Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

- Sinivuokon kukkiminen ympäri Etelä-Suomea on tämän kevään yllätys. Linnuista perinteisiä kevään lajeja, kuten, kiuruja, laulujoutsenia, kottaraisia ja töyhtöhyyppiä sekä peippoja, on saapunut. Onkohan siis enää puoli kuuta kesään, pohtii Luonto-Liiton Kevätseuranta-koordinaattori Anna-Leena Mäkelä.

Matelijoista on saatu kyy- ja sisiliskohavaintoja. Rantakäärme- ja vaskitsahavainnot ovat erittäin toivottuja koko kevään ajan.

Seuraavan kerran lajien runsastumista arvioidaan 29.-30.3., jolloin toivottavasti västäräkkejäkin on Kevätseurannassa havaittu ja myös Pohjois-Suomi on päässyt kunnolla mukaan kevääseen.
- Ilmastonmuutos voi lisätä talvista sadantaa pohjoisessa ja paksu lumipeite hidastaa kevään saapumista maamme pohjoisosiin, Anna-Leena Mäkelä kertoo.
Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa. YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Anna-Leena Mäkelä
Luonto-Liitto, Kevätseuranta-koordinaattori