Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Pullopoliisi neuvoo valitsemaan uudelleentäytettävän juomapakkauksen

Pullopoliisi neuvoo valitsemaan uudelleentäytettävän juomapakkauksen

Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto tiedottavat 02.01.2008

Pullopoliisi varoittaa kertakäyttöisistä juomapakkauksista eli alumiinitölkeistä ja vuoden vaihteessa kauppoihin tulleista kertakäyttöisistä muovisista juomapulloista, ja kehottaa valitsemaan uudelleentäytettäviä pulloja.

Juomapakkausveron poistumisen myötä vuoden alussa markkinoille tulleet kertakäyttöiset PET-muoviset palautuspullot eivät ole niitä aitoja ja alkuperäisiä panttipulloja, jotka pestään ja täytetään uudelleen. Uudelleentäytettävät muovipullot kiertävät keskimäärin 18 kertaa ja lasipullot jopa 40 kertaa.

Muuttuneessa palautusjärjestelmässä kuluttaja vie pullon keräykseen ja saa pantin niin kuin ennenkin, mutta pullo poistuu käytöstä. Se puristetaan kasaan ja rouhitaan. Täyttöpullot menevät sen sijaan edelleen pesun kautta uudelleentäyttöön.

Pakkausuudistusta on perusteltu kierrätyksen helpottumisella. Kierrätys on kuitenkin ympäristön kannalta huonompi vaihtoehto kuin uudelleentäyttö. Kertakäyttöiset, materiaalina kierrätettävät pakkaukset kuluttavat enemmän luonnonvaroja sekä tuottavat enemmän jätettä ja päästöjä kuin uudelleentäytettävät.

Tähän asti suomalaiset ovat tuottaneet pakkausjätettä vain noin 60% eurooppalaisesta keskiarvosta. Keskeinen syy on ollut kertakäyttöisten juomapakkausten vero. Veron poistumisen myötä pakkausjätteen määrä nousee merkittävästi. Jo vuonna 2006 juomapakkausten veronalennus johti täyttöpullojen korvaamiseen lähes 440 miljoonalla tölkillä.

Arvioiden mukaan tilanne muuttuu Suomessa Ruotsin kaltaiseksi: noin puolet juomapakkauksista on uudelleentäytettäviä ja noin puolet kertakäyttöisiä, materiaalina kierrätettäviä. Pullopoliisi muistuttaa, että kuluttajat voivat omilla valinnoillaan vaikuttaa juomansa ympäristövaikutuksiin ja ylläpitää yhtä maailman parhaiten toimineista täyttöpakkausjärjestelmistä. Myös ympäristövastuunsa tuntevien kauppojen tulisi suosia täyttöpulloja valikoimissaan ja hinnoittelussaan.

Pullopoliisit on Luonto-Liiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton kampanja, jossa kannustetaan kuluttajia valitsemaan uudelleentäytettäviä juomapakkauksia niiden ympäristöhyötyjen vuoksi.

Erja Heino, tutkija, Suomen luonnonsuojeluliitto, 0400 837377, heino_ät_sll.fi

Laura Manninen, tiedottaja, Luonto-Liitto, 050 3031 840, laura.manninen_ät_luontoliitto.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,