Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Pullopoliisi neuvoo valitsemaan uudelleentäytettävän juomapakkauksen

Pullopoliisi neuvoo valitsemaan uudelleentäytettävän juomapakkauksen

Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto tiedottavat 20.6.2007

Pullopoliisi varoittaa lomakauden alkaessa kuluttajia halvoista juomapakkauskopioista ja kehottaa valitsemaan uudelleentäytettäviä pulloja.

Alumiinitölkit ja vuoden 2008 alussa markkinoille tulevat kertakäyttöiset PET-muoviset palautuspullot eivät ole niitä aitoja ja alkuperäisiä panttipulloja, jotka pestään ja täytetään uudelleen. Uudelleentäytettävät lasipullot kiertävät jopa 40 kertaa, ja muovipullotkin keskimäärin 18 kertaa.

Vuoden 2008 alussa kertakäyttöisiltä juomapakkauksilta poistuu vero, jos niiden raaka-aine kierrätetään. Silloin pantillisten kertakäyttöpullojen ja tölkkien tarjonta kasvaa. Kuluttaja siis vie pullon keräykseen ja saa pantin niin kuin ennenkin, mutta pullo ei enää mene pestäväksi ja uudelleentäytettäväksi, vaan pullot puristetaan kasaan ja rouhitaan. Täyttöpullot menevät sen sijaan edelleen pesuun ja uudelleentäyttöön.

Parhaillaan eletään siirtymäkautta: vuosina 2005-2007 materiaalina kierrätettävien juomapakkausten vero on 8,5 senttiä litralta, kun se aikaisemmin oli 51 senttiä. Sen vuoksi esimerkiksi alumiinitölkkien myynti on jo kasvanut huomattavasti.

Kertakäyttöisistä juomapakkauksista syntyy enemmän jätettä, ympäristöhaittoja ja luonnonvarojen kulutusta kuin uudelleentäytettävistä. Tähän asti suomalaiset ovat tuottaneet pakkausjätettä vähän muuhun Eurooppaan verrattuna. Keskeinen syy on ollut kertakäyttöisten juomapakkausten vero.

Arvioiden mukaan tilanne muuttuu Suomessa muistuttamaan Ruotsin nykyistä tilannetta: noin puolet juomapakkauksista on uudelleentäytettäviä ja noin puolet materiaalina kierrätettäviä. Pullopoliisi muistuttaa, että kuluttajat voivat omilla valinnoillaan vaikuttaa juomansa ympäristövaikutuksiin.

Pullopoliisit on Luonto-Liiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton kampanja, jossa kannustetaan kuluttajia valitsemaan uudelleentäytettäviä juomapakkauksia niiden ympäristöhyötyjen vuoksi. Kampanjaan liittyy nettisivusto sekä esimerkiksi kuluttajille jaettavia, kampanjalogolla varustettuja kruunukorkinavaajia.

Laura Manninen, tiedottaja, Luonto-Liitto, 050 3031 840, laura.manninen_ät_luontoliitto.fi

Erja Heino, tutkija, Suomen luonnonsuojeluliitto, 0400 837377, heino_ät_sll.fi

Hanna Kaisa Hellsten, ympäristöpoliittinen sihteeri, Luonto-Liitto, 044 257 0174, hanna.hellsten_ät_luontoliitto.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: