Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Pullojärjestelmän romuttaminen käynnistyi nopeasti

Pullojärjestelmän romuttaminen käynnistyi nopeasti

Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto tiedottavat 11.3.2008

Alumiinitölkit sekä vuodenvaihteessa markkinoille tulleet kertakäyttöiset juomapakkaukset ovat korvanneet vauhdilla niin muovisia kuin lasisiakin täyttöpulloja. Huhtikuussa 1,5 litran täytettävät muovipullot poistetaan käytöstä.

- Kaikista uudelleen täytettävistä pulloista luopuminen tarkoittaisi sitä, että vuosittain juomien pakkaamiseen käytetään yli 800 miljoonaa kertakäyttöistä pakkausta, toteaa Luonto-Liiton ympäristöpoliittinen sihteeri Hanna Kaisa Hellsten.

Tällä hetkellä uudelleen täytettäviä pulloja on korvattu noin 350 miljoonalla alumiinitölkillä, ja muovisten täyttöpullojen korvaaminen tuo markkinoille 350 kertakäyttöistä PET –muovipulloa.

Uudelleen täytettäviä pulloja käytetään edelleen joidenkin oluiden sekä viinien ja väkevien alkoholijuomien pakkaamiseen. Uudelleen täytettävät pakkaukset ovat elinkaaritutkimusten mukaan kertakäyttöpakkauksia ekologisempi vaihtoehto, vaikka kertakäyttöpakkaukset kierrätetään.

Alko ei ole vielä siirtynyt uuteen järjestelmään, joten juhlajuomia on vielä saatavilla ekologisesti pakattuna. Tutkija Satu Lähteenoja Suomen luonnonsuojeluliitosta toivookin, että Alko säilyttäisi nykyisen ympäristön kannalta paremman vaihtoehdon, jossa pullot pestään ja käytetään uudestaan.

Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat kampanjoineet uudelleen täytettävien juomapakkausten puolesta juhannuksesta 2007 alkaen. Pullopoliisi –kampanjan sivut löytyvät osoitteesta www.luontoliitto.fi/pullopoliisi.

Lisätietoja:

Ympäristöpoliittinen sihteeri Hanna Kaisa Hellsten, Luonto-Liitto, puh. 044 257 0174

Tutkija Satu Lähteenoja, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 044 500 2993
Asiantuntija Erja Heino, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 0400 837 377