Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Presidentti Tarja Halonen antoi ilmastolupauksen

Presidentti Tarja Halonen antoi ilmastolupauksen

Lasten ja nuorten ympäristöjärjestö Luonto-Liiton uusi Ilmastolupaus-kampanja käynnistyi perjantaina 27.9.2013 presidentti Tarja Halosen avaamana.
Presidentti Tarja Halonen antoi ilmastolupauksen

Kuva: Hanna Heikkilä

Luonto-Liitto tiedottaa 27.9.2013

Tuore hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n osaraportti kertoo, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos näkyy jo yksiselitteisesti maapallon ilmastossa, eivätkä nykyiset poliittiset toimenpiteet pysty sitä ratkaisemaan.

Kampanjan avauspuheenvuorossa presidentti Tarja Halonen painotti ilmastonmuutoksen torjunnassa muun muassa tieteen sekä arkivalintojen tärkeyttä.

“Kaikki ne kampanjat, jotka tuovat esiin aikuisten ja lastenkin arkivalinnat ja niiden tärkeyden ovat ehdottoman arvokkaita, koska tiede sinänsä ei muuta asioita. Vasta me, jotka teemme tieteen pohjalta oikeat johtopäätökset, voimme saada toimivan ratkaisun aikaan”, presidentti Tarja Halonen sanoi.

Presidentti otti osaa kampanjaan myös antamalla oman ilmastolupauksensa, joka liittyi saunan käyttöön. Kotona oli sovittu, ettei saunaa pidetä enää turhaan päällä. Presidentti kiitti myös kampanjan lähestymistapaa.

”Hyväntahtoiset kysy ja kannusta -kampanjat ovat erinomaisen tehokkaita. Monet ovat myös ahkeria twiittailijoita ja Facebookin käyttäjiä, joten tapahtumaketjun aikaansaaminen on helppoa. Ihmiset voivat kertoa ja jakaa oman lupauksensa sosiaalisessa mediassa. Innokkaimmat voivat tehdä lupauksen vaikka joka päivä”, presidentti sanoi.

IPCC:n osaraportin myötä tieto ilmastonmuutoksen vakavuudesta ja kunnianhimoisten päästövähennysten tarpeesta on entisestään tarkentunut. Uusimman arvion mukaan maapallon keskilämpötila voi nousta pahimmillaan lähes viisi astetta vuosisadan loppuun mennessä. Lämpötilan nousun rajoittaminen vain kahteen asteeseen vaatii erittäin nopeita ja tehokkaita toimenpiteitä.

Luonto-Liiton puheenjohtajan Pia Pässilän mukaan myös kuluttajien omilla valinnoilla on merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa.

"Nyt meillä on tilaisuus näyttää, että olemme valmiita vähentämään päästöjä ja vaadimme toimia myös päättäjiltä. Onneksi keinot ilmastonmuutoksen torjumiseksi ovat jo tiedossa.”, Pässilä sanoo.

Luonto-Liiton Leo Stranius painottaa myös kunnallisten toimenpiteiden tärkeyttä.

“Kuntien tulisi asettaa kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet. Esimerkiksi Helsingin kaupungin tulisi sitoutua vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä vuoden 1990 tasosta vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä”, Stranius sanoo.

Lisätietoja:

Ilmastolupaus on Luonto-Liiton kampanja, jossa nuoret haastavat aikuiset torjumaan ilmastonmuutosta ilmastolupauksilla ja -aloitteilla. Kampanjan verkkosivuilla www.ilmastoasenne.fi voi testata ilmastoasennettaan sekä tehdä ilmastolupauksia ja -aloitteita.

Luonto-Liitto on lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Järjestön tavoitteena on yhteiskunta, jossa arvostetaan luonnon moninaisuutta ja sen itseisarvoa.

www.ilmastoasenne.fi
www.luontoliitto.fi