Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liiton selvitys: Sudenmetsästyksen poikkeuslupapäätöksiä perustellaan susipelolla

Luonto-Liiton selvitys: Sudenmetsästyksen poikkeuslupapäätöksiä perustellaan susipelolla

Luonto-Liiton tänään julkaistu selvitys sudenmetsästykseen myönnetyistä poikkeusluvista osoittaa, että vaihtoehtoisia menetelmiä sudenmetsästykselle ei hyödynnetä Suomessa riittävästi. Susipelolla perusteltiin suurta osaa myönnetyistä poikkeusluvista.
Luonto-Liiton selvitys: Sudenmetsästyksen poikkeuslupapäätöksiä perustellaan susipelolla

Kuva: Craig Jones

Luonto-Liiton ja tutkija, biologi Mervi Laaksosen yhteistyössä tekemässä selvityksessä Keeping the wolf from the door tutkittiin susien metsästykseen myönnettyjä poikkeuslupia ja niiden perusteluita vuosina 2016 ja 2017. Selvityksessä on mukana yhteensä 69 Suomen riistakeskuksen tekemää poikkeuslupapäätöstä, joista 28 kosketti poronhoitoaluetta ja loput 41 muuta Suomea.

Susien aiheuttamat vahingot olivat perusteluna poronhoitoalueelle myönnetyissä poikkeusluvissa, muualla Suomessa merkittävin peruste lupien myöntämiselle oli susia kohtaan tunnettu pelko tai huoli. Sana “pelko” oli mainittu yli puolessa tehdyistä lupapäätöksistä.

”Vaikuttaa siltä, että suuri osa Suomen sudenkaatoluvista perustuu pelkoon susia kohtaan tai suden asettautumiselle lähelle asutusta”, arvioi Luonto-Liiton susikampanjavastaava Francisco Sánchez Molina.

”Poikkeusluvissa heijastuva huoli susien liikkeistä asutuksen liepeillä kielii siitä, ettei susikäsityksemme vastaa sitä, millainen laji susi todella on. Toisin kuin usein ajatellaan, susi ei ole erämaaeläin, vaan erittäin sopeutumiskykyinen laji”, tutkija Mervi Laaksonen sanoo.

Tappamiselle vaihtoehtoisia ratkaisuja arvioidaan lupien myönnöissä suhteessa vahinkoihin, mutta ei suhteessa sosiaalisiin syihin ja pelkoon.

“Sosiaalisin syin myönnetyt poikkeusluvat eivät noudata riittävästi Euroopan unionin luontodirektiivin henkeä, erityisesti kun on olemassa monia vaihtoehtoisia keinoja suojella samanaikaisesti erittäin uhanalaista sutta ja esimerkiksi maatilojen eläimiä tai metsästyskoiria”, Sánchez Molina sanoo.

”Olisi mietittävä sitä, ovatko suden kaatamisen poikkeusluvat oikeasti tehokas keino hoitaa susien aiheuttamaa sosiaalista huolta ja pelkoa. Vaihtoehtoisia menetelmiä tämän pelon vähentämiseen ei ole riittävästi hyödynnetty”, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara lisää.

Luontodirektiivin nojalla tiukasti suojeltu laji

Susi kuuluu Suomessa EU:n luontodirektiivin nojalla tiukasti suojeltuihin lajeihin. Suojelusta poikkeaminen edellyttää tarkastelua metsästyslaissa lueteltujen poikkeamisperusteiden täyttymisestä. Luontodirektiivin perusteella Suomessa suden kohdalla on yritettävä aina ensisijaisesti muita mahdollisia menetelmiä ennen metsästystä.

Sudet herättävät keskustelua koko Euroopassa. Erilaiset Euroopan unionin tukemat petoprojektit ovat kuitenkin osoittaneet, että susien ja muiden suurpetojen rinnakkainelo ihmisten kanssa on mahdollista useissa Euroopan maissa.

”Useimmiten konfliktit suurpetojen ja ihmisten välillä johtuvat suurpetojen luontaisen riistan ja elinympäristöjen puutteesta, tuotantoeläinten suojaamattomuudesta tai pelosta suurpetoja kohtaan. Nämä kaikki seikat ovat kuitenkin ratkaistavissa pitkällä aikavälillä konfliktien minimoimiseksi”, sanoo Eurogroup for Animalsin villieläinvastaava Ilaria Di Silvestre.

Luonto-Liiton selvitys Keeping the wolf from the door esitellään Achieving Coexistence with Large Carnivores in the EU -suurpetoseminaarissa Euroopan parlamentissa 7.3.2018. Selvitys toimitetaan tämän lisäksi Euroopan komissiolle.

Lisätietoja:

Luonto-Liiton selvitys Keeping the wolf from the door

Francisco Sánchez Molina, kansainvälisen susikampanjan koordinaattori, Luonto-Liitto, p. 044 516 6227, francisco.sanchez@luontoliitto.fi (in English)

Sami Säynevirta, järjestöpäällikkö, Luonto-Liitto, p. 040 560 7303, sami.saynevirta@luontoliitto.fi

Mervi Laaksonen, biologi, p. 050 336 8400, mervi.laaksonen@iki.fi

Large Carnivore Management Plans of Protection: Best Practices in EU Member States: 
http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2018/596844/IPOL_STU(2018)596844_EN.pdf

Suurpetoseminaari Achieving Coexistence with Large Carnivores in the EU Euroopan parlamentissa 7.3.2018. Seminaarissa esitellään myös Euroopan suurpetoja koskeva raportti Large Carnivore Management Plans of Protection: Best Practices in EU Member States. Suurpetoseminaarin järjestävät yhteistyössä Luonto-Liiton susiryhmä, Eurogroup for Animals ja Humane Society International Europe:
https://www.eventbrite.co.uk/e/achieving-coexistence-with-large-carnivores-in-the-eu-tickets-42863340405

5.3.2018

« heinäkuu 2022 »
heinäkuu
matiketopelasu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Luonto-Liitto Facebookissa

Sll:n logo