Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Poikkeuksellisen viileä kevät näkyy Kevätseurannassa

Poikkeuksellisen viileä kevät näkyy Kevätseurannassa

Tämän kevään sää on ollut Ilmatieteenlaitoksen mukaan tavanomaista viileämpi. Suurta osaa maata peittää edelleen lumivaippa ja yöpakkasia esiintyy varsinkin Keski- ja Pohjois-Suomessa. Viileä sää ja myöhäinen kevät näkyvät myös Kevätseurannan havaintomäärissä.
Poikkeuksellisen viileä kevät näkyy Kevätseurannassa

Kuva: Riina Pippuri

”Niin sanottuun normaaliin kevääseen verrattuna havaintoja on huhtikuun loppuun mennessä kertynyt yleensä noin 6000 kappaletta 35 lajista. Tänä vuonna Vapun päivään herätessä havaintoja oli kertynyt puolet vähemmän, vain noin 3300 havaintoa 30 lajista”, kertoo Kevätseurannan kampanjakoordinaattori Saara Heikkinen.  

Vuonna 2020 havaintoja taas tuli poikkeuksellisen paljon. Silloin huhtikuun lopussa havaintoja oli jo yli 8500. ”Vuoden 2020 havaintomääriä ei kannata edes verrata. Silloin kevät taas oli poikkeuksellisen lämmin ja maailman tilannekin oli sellainen, että ihmiset innostuivat enemmän luontoon retkeilemään”, Heikkinen pohtii.  

Kevätseurannan kannalta toukokuu on kuitenkin kaikkein kiireisin kuukausi, ja havaintoja on pelkästään toukokuussa tullut vuosittain lähes 4000. Lämpimämmät retkeilysäät, lumien sulaminen ja suurempi lajimäärä varmasti lisäävät havaintoja tänäkin vuonna. 

Viileän sään lisäksi havaintomääriin vaikuttaa myös se, että tämän vuoden teemalajeista osa on vasta myöhäiskevään lajeja – laiduntavia lampaita ja lehmiä sekä keto-orvokin ja kulleron kukintaa odotetaan vasta myöhemmin tässä kuussa. Ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa havainto keto-orvokista on kuitenkin tehty jo vapunaattona Paraisilla.  

Muita toukokuussa kukoistuksensa aloittavia lajeja ovat valkovuokot, lehtotuomet sekä rentukat. Koivun lehdet puhkeavat ja paluumuuttajina odotetaan pajulintuja, tuulihaukkoja sekä tervapääskyjä. Talviuniltaan alkavat puolestaan herätä siilit ja vaskitsat, joista molemmista on Kevätseurantaan tullut jo muutama havainto.

Vaikka ensi viikonlopuksi onkin luvattu koko maahan hieman epävakaista säätä, ei anneta sen haitata Kevätseurantaa! Tulosta kevätretkellesi mukaan verkkosivuiltamme kevätseurantakortti tai tallenna havaintosi näppärästi vaikka puhelimella sähköisen havaintolomakkeen avulla. Molemmat löydät osoitteesta www.kevatseuranta.fi. Erityisen kiinnostuneita olemme tulevana viikonloppuna tehdyistä havainnoista. 

Ota seurantaan Kevätseurannan oma Instagram-tili @kevatseuranta! Jaamme siellä muun muassa lajitietoa sekä materiaalia Kevätseurannan tueksi. Muistathan lisäksi jakaa omia keväisiä kuviasi Instagramissa aihetunnisteella #kevätseuranta ja merkitä mukaan Kevätseurannan tilin @kevatseuranta sekä Luonto-Liiton tilin @luontoliitto. Fiilistelemme kevättä ja jaamme Kevätseurannan Instagram- ja Facebook-tilin tarinoissa joka sunnuntai kolme parasta kevätkuvaa maininnan kera!  

 

Lisätiedot: 

Saara Heikkinen, Kevätseurantakoordinaattori, saara.heikkinen@luontoliitto.fi   
Puh. 044 338 1543 

Ilona Tuovinen, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö, ilona.tuovinen@luontoliitto.fi   
Puh. 045 1271226  

    
Kevätseurannan omat sosiaalisen median kanavat:   
   
www.facebook.com/kevatseuranta   
www.instagram.com/kevatseuranta  

kuuluu seuraaviin kategorioihin:
« kesäkuu 2022 »
kesäkuu
matiketopelasu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Luonto-Liitto Facebookissa

Sll:n logo