Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Pihka vie luontoon! Uusi luonnonharrastusmerkki nuorille julkaistiin tänään

Pihka vie luontoon! Uusi luonnonharrastusmerkki nuorille julkaistiin tänään

Luonto-Liitto tiedottaa 22.1.2009

Luonto-Liitto on julkaissut uuden luonnonharrastusmerkki Pihkan 13–29-vuotiaille nuorille. Merkin tavoitteena on innostaa nuoria lähtemään ulos luontoon ja antaa monipuolisesti ideoita luonnonharrastamiseen. Yli 50 toiminnallisen tehtävän joukosta löytyy niin retkeilyä, luonnontutkimista kuin taidettakin.

- Luonnonharrastamisen perinne on katkennut. Järjestetyt harrastukset ja tietotekniset viihdykkeet vievät nuorten huomion. Kouluopetuksestakaan ei välttämättä saa ideoita toiminnalliseen luonnon tutkimiseen ja retkeilyyn. Luonnosta innostunut nuori voi merkin avulla tavoitteellisesti harrastaa luontoa ja löytää myös toisia samanhenkisiä nuoria, kertoo merkin tekoa koordinoinut Aili Sorjanen.

- Tehtävissä voi esimerkiksi tarkkailla muurahaiskeon elämää, tehdä retken teeren soitimelle, kerätä kasvion tai tehdä oman luontopelin. Tehtäviä löytyy kaikkiin vuodenaikoihin, joten merkin suorittamisen voi aloittaa vaikka heti, kertoo tehtäviä kirjoittanut biologi Inka Plit.

- Olemme haaveilleet jo pitkään luonnonharrastusmerkin uudistamisesta, Luonto-Liitossa kun on lähes koko historiansa ajan ollut jonkinlainen luonnonharrastuksen merkkijärjestelmä. Nyt merkki tuotiin vahvasti tähän päivään eli merkin suoritusohjeet ja tehtävät löytyvät omilta internetsivuilta ja keskustelua merkin suorittamisesta voi käydä keskustelufoorumilla, kertoo merkkiä tehnyt ympäristökasvattaja Saara Susiluoma.

Pihka on suunniteltu siten, että sen voi suorittaa itsenäisesti kaikkialla Suomessa. Tehtävät on jaettu kahdeksaan luokkaan: metsä, suo, vesistöt, tunturi, maa, taivas, ihminen ja kaikkialla. Tehtävien avulla uusi luonnonharrastaja voi etsiä itselleen sopivinta tapaa luonnossa liikkumiseen ja sen harrastamiseen. Kokeneempi harrastaja voi Pihkan avulla puolestaan laajentaa omaa osaamistaan ja hankkia uusia ideoita.

Tehtävät ja ohjeet löytyvät Pihka-sivustolta: www.luontoliitto.fi/pihka. Merkin tekemisen on mahdollistanut ympäristöministeriön hankeavustus.

Saara Susiluoma, Jyväskylä, puh. 041-4620184
Inka Plit, Helsinki, puh. 050-5755081