Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Phoca Mining Ltd: Uraanikaivokset ovat kauniita

Phoca Mining Ltd: Uraanikaivokset ovat kauniita

Uraanikaivokset ovat kauniita, ja niiden terveyshaittoja on liioiteltu

Phoca Mining Ltd. tiedottaa 3.3.2006

Kaivosyhtiö Phoca Mining Ltd. etsii uraaninlouhintaan sopivaa maaperää Pohjois-Karjalasta. Etsinnät aloitetaan Joensuun torilla tänään 3.3 kello 12-13.30 välisenä aikana. Yhtiön edustajille voi tällöin ilmoittaa, jos on kiinnostunut saamaan kaivostoimintaa esimerkiksi omalle tai naapurin takapihalle.

”Uraanihankkeiden maakunnallinen hyöty on sen verran suuri, että odotamme runsaasti kutsuja koeporausten tekoon. Asukkaiden mutinat mahdollisista maisema- ja terveyshaitoista ovat pelkkiä ennakkoluuloihin perustuvia väärinkäsityksiä. Kaivoshan itsessään on kaunis, eivätkä kaivaukset voi sijaita aivan kotitalon nurkalla. Nykyisen kaivoslain mukaan kaivosvaltauksen alue alkaa vasta 50 metrin päästä asuinrakennuksesta, ja tällä on turvattu viihtyisä  asuinympäristö”, toteaa Phoca Miningin toimitusjohtaja Jani Lukkarinen.

Uraanikaivoksilla ei ole havaittu olevan varsinaisia ympäristö- ja  terveyshaittoja. Radonia  esiintyy uraaniperäisillä maa-alueilla pieniä määriä muutenkin, joten ihmiset ovat sopeutuneet siihen. Toiseksi kaivoksilta saattaa vuotaa radioaktiivista nestettä pohjavesiin. Ongelmaa on liioiteltu, sillä Suomessahan riittää pohjavesiä.

Kansainvälisiin esimerkkeihin ei ole luottamista. Krasnokamenskin louhoksella Venäjällä  syöpätapausten määrä on ainoastaan kolminkertaistunut, eikä tästä voida vetää mitään johtopäätöksiä. Esimerkiksi  passiivisella tupakoinnillakin voidaan väittää olevan samansuuntaisia vaikutuksia. Keskenmenot ja sikiöiden epämuodostumatkaan tuskin koskettaisivat kovin monia pohjoiskarjalaisia maakunnan syntyvyyden ollessa valmiiksi melko alhaisella tasolla.

Lisätietoja: Phoca Mining Ltd.
Annukka Aho, tiedottaja
puh. 050-4147492
Annukka.Aho@luontoliitto.fi

Jani Lukkarinen, toimitusjohtaja
puh. 040-5234354
Jani.Lukkarinen@maanystavat.fi

(Tosiasiassa Phoca Mining on Luonto-Liiton Savo-Karjalan luontopiirin ja Joensuun Maan ystävien performanssiryhmä, jota tukee Suomen luonnonsuojeluliitto. Ryhmän tarkoituksena on herättää keskustelua Pohjois-Karjalaan suunnitelluista kaivoshankkeista. Phoca Miningin mainarit voi tavata Joensuun torilla perjantaina 3.3 kello 12-13.30, ja samana iltana järjestetään keskustelutilaisuus uraanikaivosvaltauksista kaupunginkirjaston Muikku-salissa kello 17.30-19.30.

Tilaisuuden järjestävät Luonto-Liiton Savo-Karjalan luontopiiri sekä Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiiri. Puhujina ovat Suomen luonnonsuojeluliiton luonnonsuojelusihteeri Tapani Veistola sekä Joensuun luonnonystävien Heikki Simola. Tiedotusvälineiden edustajat ovat myös tervetulleita tilaisuuteen.

Yhtiön nimessä oleva Phoca viittaa saimaannorppaan, jonka latinankielinen nimi on Phoca hispida saimensis. Norppa on Suomen luonnonsuojeluliiton tunnuseläin.)

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,