Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Pallaksen lisärakentaminen vaarantaisi muutkin kansallispuistot

Pallaksen lisärakentaminen vaarantaisi muutkin kansallispuistot

BirdLife, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF tiedottavat 21.11.2008

Suomalaiset luonnonsuojelujärjestöt vastustavat voimakkaasti ympäristöministeriön suunnitelmia sallia lisärakentaminen Pallaksen kansallispuistoon lainmuutoksella. Järjestöt pelkäävät tämän johtavan lisärakentamiseen myös muissa kansallispuistoissa ympäristöministeri Paula Lehtomäen vakuutteluista huolimatta. Myös valmistuva ympäristöarviointi tyrmää Pallaksen mittavan hotellilaajennuksen.

“Pallaksen kansallispuiston matkailun kehittämisen lähtökohtaa mietittäessä täytyy muistaa, että kyseessä on kansallispuisto. Lähtökohtana on pidettävä, että puiston sisään ei rakenneta mitään ylimääräistä. Jo olemassa olevakin hotelli on nähtävä erityisenä poikkeuksena”, toteaa WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

“Hotellin voi korjata. Se ei vaadi lakimuutosta. Laajentaminen ja lisärakentaminen vaatisi kansallispuistolain muuttamisen. Miksi pitäisi rakentaa lisää kansallispuiston sisälle, kun aluetaloudelliset hyödyt voidaan saavuttaa rakentamalla puiston ulkopuolelle, ilman vaarallista ennakkotapausta?” kysyy Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

On ennen kuulumatonta, että yhden matkailuyrittäjän taloudellisen intressin takia eduskuntaan ollaan viemässä luonnonsuojelulain periaatteiden vastaista lakiesitystä. Hotellin laajentaminen olisi vastaus nimenomaan hotellin omistajan toiveisiin. Nykyinen hotelli ei ole myöskään ruuhkautunut.

Valmistuvan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston lakimuutoksen ympäristöarvioinnin mukaan hotelli Pallaksen majoituskapasiteetin moninkertaistaminen saattaa myös syödä lähikylien majoitusliikkeiden asiakaskuntaa.

Arvioinnissa todetaan myös, että alueeseen, johon hotellilla on maisemaekologisia vaikutuksia, tulisi ympäristöministeriön lakiesityksen myötä 3000 hehtaarin lisäys nykyiseen 6000 hehtaariin.

Hotelli sijaitsee jo nyt herkän tunturiluonnon ytimessä. Alueen luonnonarvoja ei tule kuormittaa yhtään tätä enempää.

"Hotellihanke sotii oikeustajua vastaan. Suomalaiset ovat aina korostaneet yhdenvertaisuutta. Nyt yhdelle sallittaisiin se, mitä muille ei sallita", sanoo BirdLife Suomen puheenjohtaja Aki Arkiomaa.

Luonnonsuojelujärjestöt näkevät vaarana sen, että jos yhdelle yrittäjälle sallitaan erivapaudet kansallipuistoihin rakentamisessa, tullaan muuallakin vaatimaan samaa.

Järjestöt kummeksuvat myös laajennushankkeen tavoitteita. Miksi nimenomaan luonnonsuojelualueelle olisi "tavoitteena houkutella kokonaan uudentyyppinen kävijäjoukko, jolla on nykyisiä kävijöitä vaativammat palvelutarpeet"?

Kansallispuistot on perustettu luonnonnähtävyyksien suojelemiseksi ja luonnon turvapaikoiksi. Oikein hyödynnettynä niiden virkistyksellinen ja matkailullinen arvo on merkittävä kansantaloudellisesti ja paikallisesti.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Risto Sulkava, SLL, puh. 050 560 2113 (Pallaksella ympäristöministeriön kuulemistilaisuudessa 21.11.)

Puheenjohtaja Aki Arkiomaa, BirdLife Suomi, puh. 040 547 6175 (Pallaksella ympäristöministeriön kuulemistilaisuudessa 21.11.)

Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF Suomi, puh. 040 585 0020

Ympäristöpoliittinen sihteeri Hanna Kaisa Hellsten, Luonto-Liitto, puh. 044 257 0174

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,