Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Oulussa vastustetaan uraaninlouhintaa tukikeikalla 30.10.

Oulussa vastustetaan uraaninlouhintaa tukikeikalla 30.10.

Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri ry tiedottaa 16.10.2007

Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri ry järjestää uraaninlouhinnan vastaisen tukikeikan "Radiant Rock, Keep it Underground!" 30.10.2007. Keikka järjestetään Ravintola 45`Specialissa Oulussa. Keikalla esiintyvät oululaiset yhtyeet Or ja Kuuradio. Etelä-Suomesta soittamaan saapuvat No Sign of Life ja Pretty Bombs. No Sign of Life esiintyy ensi kertaa Pohjois-Suomessa.

Ulkomaisilla uraanikaivosyhtiöillä on useita hankkeita Pohjois-Suomessa. Tuoreimmat, laajat uraanivaltaushakemukset ovat Sotkamossa ja Kuhmossa. Hakemuksien takana on Namura Finland Oy. Nimestään huolimatta kyseessä ei ole suomalainen yhtiö vaan Suomessa toimiva osa kanadalaista Cooper Minerals-yhtiötä.

"Yhtiöt perustelevat valtausten ja koeporausten tekoa hyväntahtoisena tutkimustoimintana, joka hyödyttää kuntaa ja kuntalaisia. Todellisuudessa malmien etsintä on bisnestä, jonka tavoitteena on löytää malmirikas alue taloudellisesti hyödynnettäväksi. Uraanin maailmanmarkkinahinnan ollessa tällä hetkellä korkea, lähtisivätkö yhtiöt koeporaamaan alueita pelkästään tuntien huolta kunnan asukkaiden terveydestä?" kysyy Eini Pesälä Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piirin puheenjohtaja.

"Uraaninlouhinnasta seuraavat radioaktiiviset sivukivikasat ja liotusliemet ovat tuhansien vuosien ongelma jonka todellista laajuutta ei kansalle kerrota. Prosessiin kuuluu uraanimalmin liotus suurissa altaissa, joiden seinämiä on murtunut ennenkin maailmalla useasti ja haitallista lietettä vuotanut luontoon pilaten vesistöjä ja muita ekosysteemejä. Esimerkiksi kanadalaisen The Star-lehden mukaan kuluvan vuoden heinäkuussa Cameco sulki Ontariojärven Port Hopen uraanikaivoksen sen uraani- ja kemikaalivuotojen takia", sanoo Tarmo Saastamoinen Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiristä.

Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piirin tavoitteena on tiedottaa uraaninlouhinnan riskeistä ja kaivoslaista piirin alueella. Tukikeikasta saadut varat käytetään piirin uraaninlouhinnan vastaiseen toimintaan.

Luonto-Liitto on lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö, jonka tavoitteena on vaikuttaa yhteiskuntaan siten, että luonnon monimuotoisuus säilyy ja luonnon itseisarvo tunnustetaan. Luonto-Liitto tarjoaa tietoa, elämyksiä ja toimintaa sekä luo mahdollisuuksia ympäristöpoliittiseen vaikuttamiseen.

Radiant Rock, Keep it Underground!
30.10. klo 21.00
45` Special Oulu
Liput 5e

Lisätietoa: Senni Luosujärvi, piirityöntekijä Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri ry, puh. 041 539 4242, possunmeili_ät_jippii.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,