Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Nykyinen kaivoslaki kivikaudelta

Nykyinen kaivoslaki kivikaudelta

NYKYINEN KAIVOSLAKI KIVIKAUDELTA

Luonto-Liiton valtuusto Valkealassa 19.3.2006:

Voimassa oleva kaivoslaki on auttamattomasti vanhentunut, sillä se ei huomioi lainkaan ympäristöä tai suunniteltujen kaivosten lähistöllä asuvia ihmisiä. Kaivostoimintaa edeltävät varaukset ja valtaukset eivät lain mukaan edellytä asukkaiden kuulemista. Ennen varsinaisen kaivoksen perustamista voidaan kuitenkin käynnistää ympäristöä merkittävästi muuttavaa koelouhintaa ja tienrakennusta ilman, että asukkaat tai ympäristöjärjestöt voivat vaikuttaa asiaan. Kaivoksen perustaminen valmisteluineen kestää vuosia, ja pelkkä kaivostoiminnan uhka vaikuttaa asukkaiden elämään.

Lailliset rajoitukset kaivosprosessin aloittamiselle ovat vähissä: valtauksen voi käytännössä tehdä lähes minne tahansa alueella, jota ei ole tarkkaan kaavoitettu, esimerkiksi 50 metrin päähän haja-asutusalueen  asuintalosta. Kaivosvaltauksen voi tehdä kansallispuistoon tai muulle alueelle, jolla on tärkeitä luontoarvoja. Vuodelta 1965 peräisin oleva laki on poikkeuksellinen, sillä mikään muu maankäyttöä koskeva lainsäädäntö ei sivuuta täysin ympäristöarvoja.

Nykyaikaiseen ympäristöpolitiikkaan ei kuulu yhtiötoiminnan marssittaminen kansalaisten yli. Varsinkin ympäristövaikutuksiltaan mittavissa kaivoshankkeissa tulisi sekä asukkaita että ympäristöjärjestöjä kuulla jo prosessin alkuvaiheessa eikä vasta sitten, kun itse louhosta ollaan perustamassa. Kaivoslain uusiminen tulee aloittaa viipymättä. Kuulemista on myös parannettava jo käynnistetyissä hankkeissa esimerkiksi varhaisessa vaiheessa toteutettavan ympäristövaikutusten arviointimenettelyn kautta.

Kaivostoiminnan tarpeeseen pystytään parhaiten vaikuttamaan vähentämällä eri mineraalien tarvetta ja tehostamalla niiden kierrätystä. Tämä vähentää kaivostoiminnan haittoja myös muualla maailmassa. Uraanin louhinnan tarvetta voidaan parhaiten vähentää siirtymällä uusiutuviin energiamuotoihin.


Lisätiedot:

Ympäristöpoliittinen sihteeri Hanna Kaisa Hellsten, 044 257 0174

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,
« heinäkuu 2022 »
heinäkuu
matiketopelasu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Luonto-Liitto Facebookissa

Sll:n logo