Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Nuukuusviikko alkaa 21.4. - teemana oppia Etelästä

Nuukuusviikko alkaa 21.4. - teemana oppia Etelästä

NUUKUUSVIIKKO ALKAA ENSI VIIKOLLA – TEEMANA OPPIA ETELÄSTÄ

Luonto-Liitto tiedottaa 11.4.2006

Perjantaina 21.4. alkava Nuukuusviikko haastaa pohtimaan, mitä opittavaa meillä on Etelästä luonnonvarojen kestävän käytön suhteen. Mikäli kaikki kuluttaisivat niin kuin suomalaiset, tarvittaisiin monen maapallon luonnonvarat. Toisaalta onnellisuus ei ole Suomessa lisääntynyt 1970-luvun jälkeen, vaikka kulutus on kasvanut merkittävästi.

Valtakunnallisella Nuukuusviikolla 21.-30.4. kampanjoidaan järkevän kuluttamisen ja luonnonvarojen käytön vähentämisen puolesta. ”Jos kokeilee elämistä ilman teknologiaa yhdenkin päivän ajan, syntyy aivan uusia elämyksiä ja ideoita”, ehdotti intialainen kansalaisaktiivi Bhuwan Pathak Suomessa vieraillessaan.

Ympäristön kannalta meidän tulisi ottaa oppia Etelästä siinä, miten vähemmälläkin tavaramäärällä voidaan elää ja voida hyvin. Monissa Etelän maissa ympäristöä vähemmän tuhlaava kuluttaminen ja uusiokäyttö osataan paljon tehokkaammin kuin meillä, vaikka käytettävissä oleva teknologia ei olisikaan yhtä korkeatasoista.

Nuukuusviikon toimintaa järjestetään ainakin 15 paikkakunnalla, esimerkiksi Heinolassa, Hyvinkäällä, Jyväskylässä, Oulussa, Turussa, Vaasassa, Vantaalla ja Helsingissä. Tapahtumissa on muun muassa kulutus- ja kierrätysaiheisia näyttelyitä, tavaranvaihtoa, luentoja ja kilpailuja. Myös koulut ovat lähteneet aktiivisesti mukaan: yli 80 koulussa ympäri Suomea järjestetään näyttelyitä ja tapahtumia Nuukuusviikolla.

Nuukuusviikon päätapahtumassa 21.4. klo 10-17 Helsingin rautatieasemalla ja Elielinaukiolla on Oppia Etelästä –julistenäyttely sekä muita aiheeseen liittyviä näyttelyitä, kierrätysmateriaaleista tehtyjä esineitä sekä kulutusaiheisia kilpailuja. Tapahtumassa voi myös tarkastuttaa pyöränsä kunnon ja tutustua bangladeshilaiseen riksaan. Lisäksi ugandalainen Lincoln Kayiwa valmistaa afrikkalaisia käsitöitä kierrätysmateriaaleista. Lisätietoa tapahtumista löytyy Nuukuusviikon nettisivuilta osoitteesta www.nuukuusviikko.net/tapahtumat.

Nuukuusviikon järjestää Kansalaisjärjestöjen Kierrätysliike, jonka muodostaa 20 järjestöä, muun muassa Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, Natur och Miljö, Maan ystävät, Marttaliitto ja Suomen Partiolaiset. Nuukuusviikkoa on vietetty vuodesta 1986 alkaen.

Satu Lähteenoja, Nuukuusviikon projektisihteeri, satu.lahteenoja(at)luontoliitto.fi, 044 500 2993.
Eija Koski, Uusi Elämä -hanke, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, 045 6366 302.
Laura Manninen, tiedottaja, Luonto-Liitto, 050 303 1840.

www.nuukuusviikko.net

kuuluu seuraaviin kategorioihin: