Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Nuorten tulevaisuus vaakalaudalla Rio de Janeirossa

Nuorten tulevaisuus vaakalaudalla Rio de Janeirossa

YK:n kestävän kehityksen huippukokous Rio de Janeirossa alkaa tänään keskiviikkona 20.6.2012.

"Rio+20-kokouksesta on tulossa pohjapapereiden perusteella pannukakku. Nyt tarvittaisiin esimerkiksi tukien leikkaamista fossiilisilta polttoaineilta ja tiukempia sanktioita, jotta jo sovitut ympäristötavoitteet saavutettaisiin", kommentoi Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

Maailmassa on yli kolme miljardia alle 25-vuotiasta nuorta, jotka odottavat tuloksia kokouksesta.

"Tällä hetkellä näyttää siltä, että Rio+20-kokouksessa ei päästä sopimukseen uusista sitovista tavoitteista. Nuoret ja tulevat sukupolvet tuskin antavat meille anteeksi, jos taas pilaamme Rion kokouksen tarjoaman mahdollisuuden”, Stranius jatkaa.

Rio+20-konferenssin tavoitteet ovat kutistuneet kansainvälisen ympäristöhallinnon vahvistamiseen, vihreän talouden edistämiseen sekä mahdollisiin uusiin, kestävän kehityksen tavoitteisiin. Kokouksen alla valtioiden johtajat ovat nostaneet kätensä ylös ja tavoittelevat sitovien sopimusten sijaan pelkkää poliittista julistusta

Rion edellinen kokous 20 vuotta sitten oli kansainvälisen ympäristöyhteistyön merkkipaalu. Kokouksessa sovittiin ilmastonmuutosta koskevasta puitesopimuksesta ja solmittiin kansainvälinen biodiversiteettisopimus.

"Herää vääjäämättä kysymys: tarvitaanko suuria ympäristökokouksia? Onko YK oikea paikka ratkaista ympäristöongelmia? Kokousten sijaan tarvittaisiin tavoitteiden ja päätösten toimeenpanoa. Nuorilla ei ole aikaa odottaa seuraavaa kahta vuosikymmentä, joten mikä tahansa tulos ei yksinkertaisesti riitä", Stranius summaa.

Lisätietoja:
Leo Stranius, Luonto-Liiton pääsihteeri,