Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Nuorten Itämeri-leiri purjehtii rannikolla

Nuorten Itämeri-leiri purjehtii rannikolla

Luonto-Liitto tiedottaa 30.6.2006

Itämeren suojelusta kiinnostuneet nuoret purjehtivat 3.-8.7. Estelle-laivalla pitkin Suomen rannikkoa. Luonto-Liiton Itämeri-ryhmän järjestämälle leirille osallistuu parikymmentä 16-25-vuotiasta nuorta. Purjehdus alkaa Lappohjasta ja päättyy Taalintehtaalle. Matkan aikana pysähdytään kahdessa saaressa, Högsårassa ja Jussarössä, sekä Hangon edustalla.

Leirin tarkoituksena on koota Itämereen liittyvista asioista kiinnostuneita nuoria ideoimaan ja oppimaan uutta. Leirilla on mukana myös meribiologi. Aihetta lähestytään monesta eri nakökulmasta.

Draaman, musisoinnin ja yhteiselon myötä pyritään tarjoamaan uusia kokemuksia kotimerestä, mikä ehkä sytyttää kipinän sen suojeluun”, kertoo Tuuli Hongisto, yksi leirin ohjaajista.

Itämeren tilanne on edelleen erittäin huono. Meremme on hyvin rehevöitynyt maa- ja metsätalouden sekä asutuksen ravinnepäästöistä johtuen, myrkylliset kemikaalit ja tulokaslajit järkyttävät sen herkkää murtovesiekosysteemiä ja onnettomuusriski kasvaa, kun öljykuljetusten määrä on voimakkaassa kasvussa matalilla ja karikkoisilla merialueilla.

Leiri sijoittuu sopivasti Euroopan komission vierailun aikaan muistuttamaan, että suomalaisilla on nyt vahva asema Itämeren suojelupyrkimyksissa ja osoittamaan, että kansalaisjärjestöt ottavat haasteen tosissaan”, Tuuli Hongisto sanoo.

Estelle-laivan omistaa Eestaas Oy. Uusi Tuuli –yhdistys on kunnostanut siitä valtamerikatsastetun, purjehduskelpoisen aluksen, jolla voidaan harjoittaa reilun kaupan tiedotustoimintaa sekä kuljettaa avustustavaraa Euroopasta kehitysmaihin ja reilun kaupan tavaraa kehitysmaista Eurooppaan. Matkaa tehdään pääasiassa purjein ja purjeet hoidetaan käsivoimin, joten laivalla vallitsee vielä vanhan ajan purjelaivojen henki.

Luonto-Liitto on vuonna 1943 perustettu lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Luonto-Liiton tavoitteena on vaikuttaa yhteiskuntaan siten, että luonnon monimuotoisuus säilyy ja luonnon itseisarvo tunnustetaan.

Lisätiedot ja vierailupyynnöt laivalle:

Ilona Oranen 040 5596579

Tuuli Hongisto 050 3433993