Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Niittykukat elpyvät perinnemaisemilla

Niittykukat elpyvät perinnemaisemilla

Luonto-Liitto tiedottaa 16.10.2007

Luonto-Liiton Hämeen piirin Ahomansikka-hanke on tehnyt toisena toimintakautenaan kunnostustöitä runsaalla 40 perinnemaisemalla Hämeessä. Hoidettavat kohteet ovat olleet paikallisesti, maakunnallisesti tai valtakunnallisesti arvokkaita perinneympäristöjä, joita uhkaa umpeenkasvu laidunnuksen loputtua. Kohteita on ollut Päijät-Hämeessä Lahdessa, Asikkalassa, Padasjoella, Sysmässä ja Hartolassa sekä Kanta-Hämeessä Lammilla, Hattulassa ja Kalvolassa.

Hankkeen 16 työntekijää ovat niittäneet ja raivanneet alueita.
- Kulunut hoitokausi oli haastava, niityt kasvoivat rehevinä sateisen kesän vuoksi, ja niittämistä riitti pitkälle syksyyn, Päijät-Hämeen hankevastaava Marjo Kuisma sanoo.
Hoitokohteissa myös korjattiin ja rakennettiin laidunaitoja, sillä osa niityistä palautetaan takaisin laidunnukseen.

Perinnemaisemien hoidolla ylläpidetään alueiden maisemallisia arvoja sekä luonnon monimuotoisuutta. Raivaamalla vesakkoa ja niittämällä korkeaa kasvillisuutta alueet saadaan pysymään avoimina, valoisina ja niukkaravinteisina, josta hyötyvät monet harvinaiset kasvit ja lukuisat muut eliölajit. Uhanalaisista kasvilajeista Ahomansikan hoitokohteissa kasvaa muun muassa idänverijuurta, ketokatkeroa ja etelänhoikkaängelmää.

- On palkitsevaa nähdä, kuinka viime vuonna aloitettu työ näkyy jo nyt taantuneiden ja huomionarvoisten kasvilajien, kuten ketoneilikan, keltamataran ja kesämaitiaisen menestymisenä, iloitsee Kanta-Hämeen hankevastaava Kaija Helle.
- Kallioketojen ja niittyjen kukkarunsaus on ollut silmiä hivelevää.

Ahomansikka -hanke on kolmivuotinen. Projektin yhteistyötahoja ovat Hämeen ympäristökeskus, Helsingin yliopisto, Museovirasto, hanketta tukevat kunnat, maanomistajat sekä muut ympäristöjärjestöt. Hankkeen päärahoittaja on Hämeen TE-keskus.

Päijät-Hämeen hankevastaava Marjo Kuisma, p. 040 593 0796, marjo.kuisma_ät_sll.fi
Kanta-Hämeen hankevastaava Kaija Helle p. 050 515 4557, kaija.helle_ät_sll.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,