Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Neljäs tutkintapyyntö Metsähallituksen hakkuista

Neljäs tutkintapyyntö Metsähallituksen hakkuista

Luonto-Liitto tiedottaa 14.5.2009

Metsähallituksen tänä keväänä tekemät avohakkuut historiallisen Vienan reitin varrella Suomussalmen Yli-Vuokissa ovat johtaneet jälleen tutkintapyyntöön. Kyseessä on neljäs poliisille ilmoitettu rikosepäily samalta alueelta reilun kahden vuoden aikana.

Uusimman tutkintapyynnön jätti Oulun yliopiston Lönnrot-instituutin tutkija Heikki Rytkölä. Hän pyytää poliisia tutkimaan, onko hakkuissa rikottu muinaismuistolakia mm. kaatamalla reittiä merkinneitä puita.

Vienan reitti ja sen varren vanhat puut on luokiteltu muinaismuistolain suojaamaksi kohteeksi. Reitti yhdisti aikoinaan Pohjanlahden ja Vienanmeren. Esimerkiksi Elias Lönnrotin tiedetään käyttäneen reittiä Vienan Karjalaan suuntautuneilla runonkeruumatkoillaan 1800-luvulla.

Viranomaisia pyydetään tutkimaan samalla epäilty metsälain rikkomus, sillä hakkuualueelta on löytynyt monitoimikoneen tuhoama lähteikkö.

Tänä keväänä hakattujen Louhenkankaan metsien säilyttämistä olivat Metsähallitukselle esittäneet mm. Luonto-Liitto, Kainuun luonnonsuojelupiiri, Ylä-Kainuun Luonto sekä Ylä-Vuokin kyläyhdistys. Järjestöt vetosivat kirjallisesti Metsähallitukseen, jotta hakkuista luovuttaisiin metsäalueella, jolla on poikkeuksellisen paljon virkistys- ja kulttuuriarvoa.

Hakkuilla pirstottu Louhenkangas on osa Yli-Vuokin virkistysmetsää ja sitä halkoo valtakunnallinen Itärajan retkeilyreitti. Lisäksi Louhenkankaalla sijaitsee Suomussalmen seurakunnan rippileiripaikkana käyttämä ns. erämaakirkko.

- Ei näytä olevan mitään järkevää tai edes laillista perustetta, jolla Metsähallituksen saisi perumaan hakkuitaan, kun ne kerran on päätetty tehdä. Suomussalmen valtionmailla on viime vuosina useaan otteeseen tuhottu luonnonsuojelu-, metsä- ja muinaismuistolakien suojaamia ympäristöjä ilman minkäänlaisia juridisia seuraamuksia, sanoo Luonto-Liiton metsävastaava Risto Mustonen.

Luonto-Liitto paheksuu syvästi 150-vuotta täyttävän valtion liikelaitoksen intoa avohakata viimeisiä vanhoja metsiä sekä hallinnoimiaan virkistysalueita, vaikka kansalaisten mielipiteet ovat yleisesti tällaista toimintaa vastaan.

Risto Mustonen
Luonto-Liitto, metsävastaava
Puh. 0400 687 856

Heikki Rytkölä