Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Muuttolinnut toivat kevään Suomeen

Muuttolinnut toivat kevään Suomeen

Luonto-Liitto tiedottaa 19.3.2009

Luonto-Liiton Kevätseurannan ensimmäisen seurantaviikonlopun havainnot osoittavat kevään käynnistyneen maan eteläpuoliskolla. Vaikka maisemat ovat vielä lumisia koko maassa, ensimmäiset muuttolinnut ovat jo saavuttaneet Suomen.

Pisimmälle ovat ehtineet laulujoutsenet, jotka ovat tuoneet viestiä keväästä ympäri Etelä- ja Keski-Suomea noin Vaasan korkeudelle asti. Eteläisissä maakunnissa on havaittu joutsenten lisäksi useita töyhtöhyyppiä, kiuruja ja kottaraisia. Myös ensimmäiset peipot, naurulokit ja kurjet ovat saapuneet takaisin Suomeen.

Linnut ovat tyypillisesti ensimmäisiä kevään tuojia. Saapuneiden muuttolintujen joukossa on myös vuoden teemaan, perinnemaisemiin, liittyviä lajeja. Esimerkiksi kottarainen on monille tuttu laidunten ja niittyjen laji, joka on vähentynyt merkittävästi viime vuosikymmeninä perinnemaisemien hupenemisen vuoksi. Sulavien peltojen ja niittyjen ensimmäisille pälville kerääntyvät myös varhain saapuneet kiurut ja kottaraiset.

– Kahden edellisen vuoden keväät olivat huomattavan aikaisia, joten saattaa tuntua siltä, että kevät olisi tänä vuonna myöhässä. Todellisuudessa nyt palattiin suunnilleen keskimääräiseen aikatauluun, arvioi Luonto-Liiton Kevätseuranta-koordinaattori Inka Plit.

Myös kasvien ja hyönteisten kevät pääsee pian vauhtiin, kunhan sää vielä hieman lämpenee ja lumipeite alkaa huveta. Seuraavaksi Kevätseurantaan odotellaan havaintoja muun muassa leskenlehdistä, nokkosperhosista ja kekomuurahaisista. Lajien runsautta tutkitaan jälleen seuraavana Kevätseuranta-viikonloppuna 28.–29.3., mutta ensihavaintoja uusista lajeista
otetaan vastaan jatkuvasti.

Kevätseuranta 2009 järjestetään yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton ja VR:n yhteisen perinnemaisemien hoitohankkeen kanssa. Hankkeessa elvytetään perinnemaisemia ja niiden katoavaa lajistoa.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat ilmoittaa havaintojaan Luonto-Liittoon internet- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina klo 7.55. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon-sivustolle. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Inka Plit, Luonto-Liitto, Kevätseuranta-koordinaattori
inka.plit(at)luontoliitto.fi, puh. 050 5755081

Katja Torkko (perinnemaisema-tieto), Suomen luonnonsuojeluliitto, perinnemaisemahankkeen koordinaattori
katja.torkko(at)sll.fi, puh. 050 3515201