Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Muuttolinnut toivat kevään Etelä- ja Keski-Suomeen

Muuttolinnut toivat kevään Etelä- ja Keski-Suomeen

Luonto-Liiton Kevätseurannan ensimmäisen seurantaviikonlopun havainnot osoittavat kevään käynnistyneen maan eteläpuoliskolla. Vaikka maisemat ovat vielä lumisia koko maassa, muuttolinnut olivat tapansa mukaan ensimmäisiä kevään tuojia.

Luonto-Liitto tiedottaa 17.3.2011

Linnuista pisimälle ovat ehtineet laulujoutsenet. Ne toivat viestiä keväästä ympäri Etelä- ja Keski-Suomea noin Vaasan korkeudelle asti. Ensimmäiset kiurut saapuivat Lounais-Suomeen, ja rannikkoalueilla on lisäksi havaittu töyhtöhyyppiä ja kottaraisia. Kuopiossa ja Porissa huomattiin ensimmäiset talvihorroksesta heränneet nokkosperhoset, ja Etelä-Suomessa nähtiin pari seitsenpistepirkkoa.

Seuraava seurantaviikonloppu on 26.–27.3., mutta ensihavaintoja lajeista voi ilmoittaa milloin tahansa.

“Pian on odotettavissa ainakin lisää muuttolintuja sekä ensimmäisten kekomuurahaisten herääminen. Myös kasvien kevät pääsee pian vauhtiin, kunhan sää vielä hieman lämpenee ja lumipeite alkaa huveta. Lähiaikoina Kevätseurantaan odotellaan havaintoja muun muassa leskenlehdistä, naurulokeista ja kurjista”, Kevätseuranta-vastaava Maria Hällfors ennakoi.

Kevätseurannan teemana on tänä vuonna metsä. Kevät saapuu metsän eri osiin hyvin eri vauhtia. Tiheimmistä ja varjoisista kohdista lumi sulaa viimeisenä, mutta kevät voi tulla sinne yllättävänkin nopeasti.

“Metsälajit tarvitsevat hyvin erilaisia elinolosuhteita hämäristä painanteista valoisampiin aukkoihin. Näin ollen onkin arvokasta, että metsän rakenne on monipuolinen. Tämä lisää myös ihmisten viihtyvyyttä metsissä”, metsävastaava Mari E. Niemi kertoo.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Havainnot voi ilmoittaa netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Tiedot kerätään Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Kaikkien havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan kaksi lahjakorttia Retkiaittaan. Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan kolme kappaletta Lasten Suomen Luontokirjaa.

Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta. YLE 1:n Aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä ilmoitettujen havaintojen perusteella joka toisena torstaina klo 7.45. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Lisätiedot ja ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Maria Hällfors

Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto