Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Muuttolinnut kurovat myöhäistä aikataulua umpeen

Muuttolinnut kurovat myöhäistä aikataulua umpeen

Muuttolintujen ryntäystä odotellaan vielä hetki.
Muuttolinnut kurovat myöhäistä aikataulua umpeen

Kuva: Teemu Saloriutta

Luonto-Liitto tiedottaa 18.4.2013

Sarjassaan kolmas Kevätseuranta-viikonloppu on takana. Viime viikkoina sää on ollut yhä kylmää, ja elohopea on pysytellyt nollan alapuolella etenkin öisin. Terminen kevät todettiin kuitenkin alkaneeksi Helsingissä 2.4. Viime vuonna vastaava päivä oli jo 10.3.

”Tällä hetkellä ollaan suunnilleen pari viikkoa jäljessä kevään normaaliaikataulusta. Yleisesti lajihavaintoja on vasta kourallinen, jos vertaa esimerkiksi viime vuoden huhtikuun puoleenväliin. Muuttolinnut alkavat tosin kiihtyvällä tahdilla runsastumaan”, kertoo Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Jenni Hämäläinen.

Muuttolintujen suuret massat puuttuvat silti yhä. Tulevien viikkojen lämpenevä sää kyllä lupaa hyvää, ja myöhäistä aikataulua kurotaan umpeen päivä päivältä.

Kurki on yksi tunnetuimmista kevään merkeistä, mutta havaintoja siitä on tähän mennessä saapunut melko heikosti. Viime vuonna tähän aikaan kurjet lentelivät jo Pohjois-Suomessa.

Töyhtöhyypästä, kiurusta ja laulujoutsenesta on tullut hiukan runsaammin havaintoja, ja lajeja tavataan paikoin runsaina.

Sinivuokko on varhaisimpia kevätkasvejamme, mutta tästäkin lajista on havaintoja kertynyt todella vähän viime vuosiin verrattuna. Laji näyttäisi kukkivan yleisesti vain aivan eteläisimmässä Suomessa lähellä rannikkoa.

Kevään havainnoimista kaikille

Kevätseurannassa kerätään havaintoja 41 vakiolajin lisäksi elottoman luonnon ilmiöistä. Ensihavaintojen lisäksi tarkkaillaan lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin tahansa. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla (harvalukuinen/runsas) joka toinen viikonloppu 8.–9.6. asti, yhteensä seitsemänä viikonloppuna. Seuraava seurantaviikonloppu on 27.–28.4. Havaintoja otetaan vastaan kevään ajan verkko- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kootaan Luonnontieteellisen keskusmuseon (LUOMUS) tietokantaan. Niiden avulla voidaan vertailla lajien esiintymistä ja runsautta. Näin muodostuu kokonaiskuva kevään etenemisestä eri puolilla Suomea. Kevään heräämistä on seurattu jo yli 50 vuoden ajan. Tuhansia havaintoja kevään etenemisestä ja keväisten lajien ensiesiintymisestä on kerätty Luonto-Liitossa vuodesta 1961.

Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina klo 7.45. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen
Luontoon -sivustolle http://www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta

Ohjeet havaintojen lähettämiseen ja tiedot seurattavista lajeista löytyvät Kevätseurannan verkkosivuilta osoitteesta http://www.kevatseuranta.fi.

Jenni Hämäläinen,
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto