Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Mustikka kukkii ja käki kukkuu kesän merkiksi

Mustikka kukkii ja käki kukkuu kesän merkiksi

Kevätsää ratkaisee millainen mustikkasato saadaan

Luonto-Liitto tiedottaa 15.5.2008

Luonto-Liiton Kevätseuranta on kohta jo lopuillaan. Kaikista Kevätseurannan 40 eläin- ja kasvilajista on ilmoitettu ensihavaintoja. Tänä vuonna kansalaiset ovat osallistuneet ahkerasti Kevätseurantaan ympäri Suomea ja tärkeää fenologista tietoa on kertynyt runsaasti eri eliöryhmistä.

Mustikka kukkii harvakseltaan jo Jyväskylän korkeuksillakin. Hennot, vaaleanpunaiset ”lampunvarjostimet” ovat hallalle herkkiä, joten toivottavasti yöpakkaset eivät pääse niitä pahasti vioittamaan. Myös tuomen huumaavaa tuoksua on päästy haistelemaan Keski-Suomessa asti. Kansalliskukkamme kielon ensimmäiset kellokukat on havaittu Etelä-Suomessa.

Käki kukkuu kesän merkiksi ja tervapääskyt kiitävät taivaalla hyönteispyynnissä. Kesän voi jo lintujen osalta sanoa melkein olevan täällä. Kirjosiepot ja rantasipit ovat lentäneet Lappiin asti. Pääskyjen runsastumista pohjoisempana vielä odotellaan. Mantukimalaisia on nähty Inarissa, mutta kirvojen perässä hääräävät leppäkertut eivät ole ilmeisesti uskaltaneet Pohjois-Pohjanmaata pidemmälle.

Lepakoiden yöllistä lentoa on päästy monella pihalla ihastelemaan. Ainakin 27 paikkakunnalta on ilmoitettu näköhavaintoja pihalla viilettävistä lepakoista. Myös vesien äärellä lepakoita on nähty hyönteisiä nappaamassa. Erityisesti vesisiippoja tapaa usein lentämästä järvien ja muiden vesistöjen äärellä veden pintaa hipoen. Metsässäkin lepakot puikkelehtivat taitavasti puiden välistä kaikuluotausääniä hyväksikäyttäen.

Yhteensä päivällä ja yöllä lentävistä lepakoista on Luonto-Liittoon ilmoitettu noin sata näköhavaintoa. Lepakoiden levinneisyydestä ja runsaudesta on vain vähän tietoa Suomesta saatavilla, joten kansalaisilta kerätyt havainnot ovat tärkeitä.

Matelijahavaintoja on tänä vuonna ilmoitettu kiitettävästi. Joinain vuosina Kevätseurantaan ei ole saatu vaskitsahavaintoja ollenkaan, mutta tänä vuonna niitä on ilmoitettu jo runsaasti. Yhteensä kaikkia matelijahavaintoja kyystä, sisiliskosta, rantakäärmeestä ja vaskitsasta on kertynyt yli sata kappaletta.

Kevätseurantaviikonloppuina arvioidaan ensihavaintojen lisäksi lajien runsastumista. Lajirunsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu aina kesäkuulle saakka: 15.-16.3, 29.-30.3, 12.-13.4, 26.-27.4, 10.-11.5, 24.-25.5 ja 7.-8.6. Kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon internetissä, tekstiviestillä, sähköpostilla tai paperilomakkeella. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina.

Anna-Leena Mäkelä
Luonto-Liitto, Kevätseuranta-koordinaattori