Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Mustikat ja käet kääntävät kevättä kesäksi

Mustikat ja käet kääntävät kevättä kesäksi

Luonto-Liitto tiedottaa 28.5.2009

Kevät etenee reippaasti kohti kesää koko maassa. Luonto-Liiton Kevätseurantaan lähetetyt havainnot kertovat toukokuisten kevätlajien olevan hyvin aikataulussa. Kuudennen seurantaviikonlopun (23.–24.5.) eniten ilmoitettuja lajeja olivat mustikka, tuomi, käki ja haarapääsky.

Toukokuu on erityisesti kukkien runsastumisen aikaa, ja monet kauniit kasvit ovat ilahduttaneet kevään seuraajia ympäri maata. Mustikan, tuomen, käenkaalin ja rentukan kukinta on hyvässä vauhdissa, ja kielotkin avaavat jo nuppujaan monin paikoin. Vuoden teemaan, perinnemaisemiin liittyvistä lajeista keto-orvokit kukkivat jo Raahessa saakka, ja ensimmäiset omenapuiden ja kulleroiden kukat on nähty maan eteläosissa.

Kevään eteneminen näkyy kasvien ansiosta maisemassa muutenkin. Koivunlehdet ovat puhjenneet hiirenkorville jo Kittilässä saakka, ja myös laitumet ovat alkaneet viheriöidä – havaintoja laiduntavista lehmistä ja lampaista on ilmoitettu sieltä täältä. Vaikka osa kotieläimistä pääsee ulos ympäri vuoden, on kesälaitumelle pääseminen aina riemukas tapahtuma erityisesti uusille karitsoille ja vasikoille.

Myös eläimille toukokuu on kiireistä aikaa. Muuttolinnuista erityisesti käet ja haarapääskyt ovat runsastuneet, ja kirjosieppojen ja pajulintujen laulunsäkeet kuuluvat äänimaisemaan jo lähes koko maassa. Kevätseurannan lintulajien myöhäisin saapuja, kiitäjiin kuuluva tervapääsky on tullut Suomeen suurin joukoin viimeisen kahden viikon aikana. Ensimmäiset ovat ehtineet jo Kemiin ja Simoon saakka.

Kevätseuranta jatkuu vielä kesäkuun alkupuolelle. Viimeinen seurantaviikonloppu on 6.–7.6. mutta senkin jälkeen kannattaa vielä lähettää ensihavaintoja paitsi Pohjois-Suomesta, myös Etelä-Suomen myöhäisimmistä kevätlajeista kuten oravanmarjasta, kielosta, kullerosta ja tervapääskystä.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat ilmoittaa havaintojaan seurantalajeista Luonto-Liittoon internet- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina klo 7.55. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö. Kevätseuranta 2009 järjestetään yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton ja VR:n yhteisen perinnemaisemien hoitohankkeen kanssa.

Inka Plit
Luonto-Liitto, Kevätseuranta-koordinaattori
inka.plit(at)luontoliitto.fi, puh. 050 575 5081

Katja Torkko (perinnemaisemat)