Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Mustikan ja tuomen kukinta alkoi viikonloppuna

Mustikan ja tuomen kukinta alkoi viikonloppuna

Luonto-Liitto tiedottaa 16.5.2007

Kevään eteneminen näyttää hidastuneen normaalivauhtiin Luonto-Liiton viidennen kevätseurantaviikonlopun (12.–13.5.) havaintojen mukaan. Lämpimän alkukevään aikaansaama ennätystahti on hiipunut.

Uusia tulokkaita tälle keväälle ovat mustikan kukat, käet ja tervapääskyt, joita on nyt nähty muutamilla paikkakunnilla. Myös pajulinnuista sekä kukkivista käenkaaleista ja tuomista on tehty paljon ensihavaintoja. Muita tähän aikaan runsastuvia lajeja ovat kirjosiepot, haarapääskyt, rantasipit, rentukat ja peltokortteet. Pohjois-Suomessa odotellaan vielä muun muassa mantukimalaisia ja sääskiä.

Myös vuoden teemalajeista, matelijoista ja sammakkoeläimistä, on saatu mukavasti havaintoja. Sammakot ovat liikkeellä jo Kainuun korkeudella, ja kyistä on tehty havaintoja Oulun seudulla. Myös harvalukuisempia lajeja, kuten rantakäärmeitä ja vaskitsoja, on nähty useita eripuolilla Etelä- ja Keski-Suomea. Sen sijaan rupikonnasta on tullut yllättävän vähän ilmoituksia, ja niitä toivotaan lisää.

Tähän aikaan vuodesta halla on merkittävä tekijä varsinkin kevätkasveille. Seuraavaan kevätseurantaviikonloppuun (26.–27.5.) mennessä muun muassa hallanarkojen mustikan kukkien odotetaan runsastuvan lähes koko maassa. Kukinnan ja syksyn mustikkasadon onnistuminen voi olla kiinni muutaman vuorokauden yölämpötiloista. Mustikan lisäksi kevätseurantahavaintoja odotetaan esimerkiksi tervapääskyn, käen ja tuomen kukinnan leviämisestä kohti pohjoista.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan 44 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon internetissä, tekstiviestillä, sähköpostilla tai paperilomakkeella. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina klo 7 uutisten jälkeen. Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien.

Inka Plit (Kevätseuranta, luonnonharrastus)
Luonto-Liitto, kevätseurantasihteeri
etunimi.sukunimi@luontoliitto.fi, puh. 050 575 5081

Jarmo Saarikivi (matelija- ja sammakkoeläintieto)